BIZIT plus

Treba vam pomoć? Upoznajte nežnu robotsku ruku inspirisanu slonom i hobotnicom

Istraživači iz Švajcarskog istraživačkog instituta EPFL i Holandskog Tehničkog univerziteta u Delftu razvili su inovativnu i korisnički prihvatljivu robotsku ruku

PCPress.rs Image

Tehnologija može da odgovori na potrebu za fleksibilnijim i sigurnijim robotskim sistemima u različitim primenama

Inspirisana je fleksibilnim i nežnim pokretima slonovskih surli i pipaka hobotnica. Ova prototipska robotska ruka uključuje jedinstvenu strukturu nazvanu “trimmed helicoid” i niz električnih aktuatora postavljenih jedan za drugim sa fleksibilnim spojnicama.

Spoljna struktura ruke sastoji se od polimernih elemenata raspoređenih u prugastu spiralu, što joj omogućava da bude spolja mekana i savitljiva, sprečavajući povredu ljudi koje može sresti. Istovremeno, održava čvrstoću kako bi zaštitila svoje unutrašnje komponente, uključujući aktuatore i elektroniku, od udaraca.

U poređenju sa tradicionalnim robotskim rukama sa fiksnim zglobovima na ramenu, laktu i zglobu zgloba, ova ruka je izuzetno fleksibilna i nudi širi raspon pokreta. Kao rezultat toga, pogodna je za različite zadatke, kao što su branje voća, rad u poljoprivredi, briga o starijima i rad na montažnoj liniji.

Prof. Josie Hughes sa EPFL, lider projekta, istakla je inovativnu arhitekturu ruke i distribuiranu akciju, koja uključuje postavljanje više aktuatora kroz strukturu, pružajući preciznu kontrolu, široke mogućnosti kretanja i inherentnu sigurnost za interakciju sa ljudima. Istraživači veruju da ova tehnologija može da odgovori na potrebu za fleksibilnijim i sigurnijim robotskim sistemima u različitim primenama.

Pročitajte i:  Robot koji oblači odeću

Potencijal ove robotske ruke doveo je do njene komercijalizacije putem spinoff kompanije nazvane Helix Robotics. Njihova istraživanja, koja detaljno opisuju razvoj i sposobnosti ove ruke, objavljena su u časopisu NPJ Robotics, što pokazuje obećavajuću budućnost ove mekane i prilagodljive robotske ruke u različitim industrijama.

Izvor: Ubergizmo

Facebook komentari:
Računari i Galaksija
Tagovi: ,