PC Press Studio

Tržište kriptovaluta sve nestabilnije

Tržište kriptovaluta naglo je izgubilo na vrednosti. Odnosno oko 130 milijardi dolara u poslednja 24 sata, dok su glavni digitalni novčići nastavili sa višednevnom padom.

PCPress.rs Image

Bitcoin sa sobom povlači i druge kriptovalute

Bitcoin je pao za oko 6 odsto, odnosno na 33.352,50 dolara, prema podacima CoinDesk-a, što je najniži nivo od 24. jula 2021.godine. Sada je Bitcoin oko 51 odsto niži od svog rekordnog dostignuća u novembru.

Ether je pao za 12 odsto, odnosno na 2.218,37 dolara, što je najniži nivo od kraja jula, prema podacima CoinDesk-a. Ether je sada za oko 53 odsto manji u odnosu na najviši nivo iz novembra 2021. godine.

Kretanja kriptovaluta su povezana sa prodajom koja se vidi u rizičnijoj imovini poput tehnoloških akcija. Takođe, investitori se pripremaju za strožu monetarnu politiku američkih Federalnih rezervi i veće kamatne stope.

„BTC (bitcoin) i kripto reaguju mnogo više, s obzirom na prirodu klase imovine i verovatno ćemo imato oko 30-32.000, obzirom na trenutno raspoloženje i zamah“, rekao je Vijay Ayyar, potpredsednik korporativnog razvoja i međunarodne ekspanzije.

Pročitajte i:  Bitcoin troši više od dva procenta električne energije u SAD-u

Ayyar je rekao da ako bitcoin bude držao prosek iznad 30.000 dolara u dužem vremenskom periodu, kao što je jedna nedelja, onda bi mogla postojati osnova, formirana na tim nivoima pre nego što tržište krene naviše.

„Ali da bi tržište zaista bilo „bikovsko“ biće potrebno neko vreme, s obzirom na nedostatak poverenja u čitavom spektru“, dodao je Ayyar.

Investitori se takođe bore sa većom inflacijom. Zagovornici bitcoin-a često sugerišu da je digitalni novčić zaštita od inflacije, ali ta teorija se do sada nije obistinila. Analitičari su rekli da postoji zabrinutost da bi FED (sistem federalnih rezervi) mogao dosta da utiče na kripto tržišta.

U međuvremenu, investitori takođe procenjuju uticaj dalje regulative na tržište kriptovaluta. Prošle nedelje je ruska centralna banka predložila zabranu korišćenja i rudarenja kriptovaluta.

Izvor: CNBC

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , , , ,