ERP 2024

Tržište pametnih satova raste

Tržište pametnih satova je poraslo za čitavih 20% u prvoj polovini 2020. godine. Najviše zasluga za ovakve rezultate su imale kompanije Huawei, Garmin i Apple, koje su istovremeno i lideri ovog tržišnog segmenta.

PCPress.rs Image

Novi trijumvirat

Tržište pametnih satova je nastavilo da raste u prvih 6 meseci ove godine, uprkos pandemiji. Tri imena koja su se etablirala u samom vrhu su Apple, Garmin i Huawei, što znači da imamo promenu u odnosu na prethodnu goidnu, kada je na drugom mestu bio pozicioniran Samsung, koji je sada sa drugog pao na četvrto mesto liste proizvođača pametnih satova, pokazuju podaci kompanije Counterpoint Research.

Rast od 20% u praksi znači da je isporučeno oko 42 miliona uređaja u prvih šest meseci ove godine. Apple je i dalje lider na tržištu, a ne samo da vodi, već je uspeo i da uveća udeo na čak 51.4% u odnosu na 43.2% u istom periodu prethodne godine. Garmin se popeo na drugu poziciju i trenutno drži 9.4% tržišta. Huawei je ostvario najveći pomak na godišnjem nivou, s uvećanjem sopstvenih isporuka za čitavih 57%! To je bilo dovoljno za 8.5% ukupnog tržišta pametnih satova, odnosno poziciju broj 3 na listi najvećih imena ovog tržišta. Najveći pad, kao što smo rekli, beleži Samsung.

Pročitajte i:  Huawei lansirao nove pametne uređaje u Dubaiju

Ko je dobro radio?

U proizvođače koji su ostvarili dobre rezultate u prethodnom periodu se mogu ubrojati Amazfit, Fitbit i Fossil. Garmin je takođe zabeležio veliki rast isporuka od 31% na godišnjem nivou, posebno u domenu svojih Forerunner i Fenix serija, dok je Huawei zabeležio ogroman uspeh sa svojim Watch GT 2 modelima, posebno na azijskim tržištima. Apple se, naravno, ponajviše oslanja na svoj iWatch 5.

Posmatrano po tržištima, najveći rast pametnih satova se beleži u Indiji, gde je godišnji rast iznosio čak 57%. Evropa i Sjedinjene Američke Države takođe beleže rast od 9% i 5%, respektivno, što je malo iznenađenje zbog Covid-19 pandemije.

Izvor: Notebookcheck

Facebook komentari: