TSMC dobija 5 milijardi dolara za fabriku čipova od američke vlade

Tajvanska kompanija Taiwan Semiconductor Manufacturing Co je najveći svetski proizvođač čipova po ugovoru. Kompanija treba da dobije više od 5 milijardi dolara federalnih sredstava od američke vlade za izgradnju fabrike čipova u Arizoni.

PCPress.rs Image

Jedna od najvećih stranih investicija u istoriji SAD-a

Posao još uvek nije finalizovan i nije jasno da li će TSMC koristiti i zajmove i garancije koji su takođe ponuđeni prema Zakonu o čipovima iz 2022. godine.

TSMC proizvodi čipove koji se koriste u iPhone-ima. Kompanija je navela da će investirati oko 40 milijardi dolara u svoju fabriku u Arizoni. To je jedna od najvećih stranih investicija u istoriji SAD-a.

Sjedinjene Države se takmiče da povećaju domaću proizvodnju poluprovodnika putem Zakona o čipovima iz 2022. godine. Taj zakon obezbeđuje 52,7 milijardi dolara finansiranja. Tu su takođe uključeno 39 milijardi dolara subvencija za proizvodnju poluprovodnika i 11 milijardi dolara za istraživanje i razvoj.

Prema ovom zakonu, vlada SAD-a je sopštila prošlog meseca da će dodeliti 1,5 milijardi dolara ugovornom proizvođaču čipova GlobalFoundries.

Ministarka trgovine SAD-a, Gina Raimondo rekla je u februaru da Ministarstvo planira da dodeli nekoliko finansijskih nagrada u roku od dva meseca.

Pročitajte i:  Stotine hiljada američkih internet rutera uništeno u novootkrivenom hakerskom napadu iz 2023. godine

Napredni proizvodni procesi TSMC-a koriste se u proizvodnji vodećih čipova za veštačku inteligenciju kompanije Nvidia.

Tajvanski proizvođač čipova je naveo u januaru da je potražnja za naprednim pakovanjem veoma velika. Kompanija je navela da ne može da obezbedi dovoljno kapaciteta da podrži klijente i da će to trajati do sledeće godine. Nedovoljan kapacitet za napredno pakovanje bio je centralna prepreka za povećanje snabdevanja složenim AI čipovima.

Izvor: Reuters

Facebook komentari: