BIZIT plus

Rivian za 24 časa primio 68.000 rezervacija za R2 električni SUV

Rivian, startup koji razvija električne automobile, postao je poznat široj javnosti sa svoja dva dosadašnja modela, R1T pikapom i R1S SUV-om. Izgleda da je u njihovom slučaju istinita uzrečica „treća sreća“, jer će po svemu sudeći, treći model koji su najavili, Rivian R2 SUV, biti pravi hit. U prilog tome govori i činjenica da je u roku od samo 24 sata nakon zvaničnog predstavljanja, kompanija primila čak 68.000 rezervacija za ovo vozilo.

PCPress.rs Image

U pitanju je vozilo sa pet sedišta koje se vodi kao kompaktni SUV automobil, dimenzija kao i Toyota Rav4 i Honda CR-v, dva najpopularnija modela u klasi. U ponudi će biti nekoliko varijanti, a najjeftinija će koštati oko 45.000 dolara, što je u tek za nijansu skuplje od cene uporedivih tradicionalnih vozila sa unutrašnjim sagorevanjem. Rivian još uvek nije definisao tačne cene svih varijanti koje će biti u prodaji, ali na osnovu cenovne politike postojećih modela može očekivati da će model sa dual-motorom koštati dodatnih 5.000 dolara, a sa trostrukim motorom još oko 8.000 dolara.

Pročitajte i:  Rivian otpušta 10% radnika

Razlog dobrog odziva potrošača, osim u relativno niskoj ceni i atraktivnom izgledu, leži i u dobro odabranoj strategiji Rivian-a. Kompanija za rezervaciju traži samo 100 dolara, koji se mogu vratiti u bilo kom trenutku, ukoliko se potencijalni kupac predomisli u nekom trenutku. Očekuje se da će R2 biti u prodaji tokom 2026. godine, ali to je u industriji električnih automobila veoma rastegljiv pojam.

Što se tiče tehničkih karakteristika, nije poznato mnogo toga. Rivian je obećao da će automobil posedovati 11 kamera i pet radarskih senzora koji će obezbediti bolje sposobnosti autonomne vožnje. Takođe, R2 će koristiti NACS port za punjenje koji je kompatibilan sa Tesla punjačima. Takođe, navedeno je i da je ovaj konektor sada postavljen sa zadnje strane, kako bi se olakšao pristup do Tesla Supercharger-a.

Izvor: ExtremeTech

Facebook komentari:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *