BIZIT plus

TSMC gradi drugu fabriku čipova u SAD

Izgradnja fabrike označava jednu od najvećih direktnih stranih investicija u Sjedinjenim Državama.

PCPress.rs Image

Fabrike će zajedno proizvoditi 600.000 čipova godišnje

Bela kuća i kompanija TSMC objavili su planove za izgradnju druge fabrike čipova u Arizoni. To će povećati ulaganja kompanije u državu sa 12 milijardi na 40 milijardi dolara. Takođe, to će u velikoj meri smanjiti oslanjanje SAD na uvoz poluprovodnika.

„Zajedno, ove dve fabrike mogle bi da zadovolje celokupnu američku potražnju za čipovima“, rekao je Ronnie Chatterji iz Nacionalnog ekonomskog saveta. „To je definicija otpornosti lanca snabdevanja. Nećemo morati da se oslanjamo ni na koga drugog da pravimo čipove koji su nam potrebni.“

Nova fabrika će proizvoditi najsavremenije 3-nanometarske čipove do 2026. godine. Proširenje označava jednu od najvećih direktnih stranih investicija u SAD i najveće u Arizoni. TSMC je nedavno unapredio svoje planove i u svom prvom pogonu. Kompanija je najavila da će sada proizvoditi 4-nanometarske pločice umesto 5-nanometarskih pločica. Prvi čipovi proizvoditi 2024. godine a Apple i NVIDIA su najverovatnije prvi kupci.

Pročitajte i:  SAD i Velika Britanija optužuju Kinu za sajber špijunažu koja je pogodila milione ljudi 

Cilj je obezbediti balans između ponude i potražnje

Zakon o finansiranju proizvodnje čipova formirao je plan vredan 52,7 milijardi dolara zajmova i drugih podsticaja. Zatim, još milijardu poreskih kredita, kako bi se podstakla ulaganja u proizvodnju poluprovodnika u SAD. Zakon ima za cilj da podstakne privatno finansiranje u proizvodnji čipova u SAD.

Predsednik Džo Bajden će posetiti lokaciju prve fabrike TSMC-a. Takođe, Bela kuća je objavila druge planove u vezi sa čipovima. Američko ministarstvo trgovine i Evropska komisija postižu dogovor o implementaciji „mehanizma ranog upozorenja“ u vezi sa prekidima u lancu snabdevanja poluprovodnika nakon pilot programa prošlog leta. Cilj je da se poboljša predviđanje ponude i potražnje poluprovodnika kako bi se postigao balans između njih.

Istovremeno, EU i SAD sprovode mehanizam „transparentnosti“ oko javne podrške koja se pruža sektoru čipova. Drugim rečima, jedna strana neće zaslepiti drugu sa neočekivanim subvencijama za poluprovodnike koje bi mogle da dovedu bilo koju stranu u nepovoljan položaj.

Slični razgovori su se vodili tokom nedavne posete francuskog predsednika Makrona, nakon što su se lideri EU žalili da je američki Zakon o smanjenju inflacije nepravedan prema kompanijama koje nisu iz Amerike.

Pročitajte i:  TSMC zadržava prognozu prihoda uprkos zemljotresu

Izvor: Engadget

Facebook komentari: