EU otkriva plan vredan 49 milijardi dolara za rešavanje nestašice čipova

Zajedno sa naporima SAD za podsticanje proizvodnje poluprovodnika, Zakon o čipovima ima za cilj da spreči buduću oskudicu.

PCPress.rs Image

Istraživanje, razvoj i proizvodnja poluprovodnika

Neke jurisdikcije traže načine za povećanje proizvodnje poluprovodnika usred globalnog nedostatka čipova koji utiče na sve vrste sektora. Evropska unija, želi da postane veći igrač u ovoj oblasti i najavila je plan od 49 milijardi dolara koji će joj pomoći u tome. Izvršna vlast EU otkrila je Evropski zakon o čipovima, ima za cilj da smanji oslanjanje na komponente iz Azije.

EU veruje da će plan omogućiti Evropi da iskoristi svoje snage u oblastima kao što su istraživanje i proizvodnja, dok će se pozabaviti, kako kaže, nekim od slabosti regiona. Zakonodavstvo ima za cilj da podstakne istraživanje i razvoj, podstakne proizvodnju i nadgleda nabavku poluprovodnika.

Plan, koji zahteva odobrenje od država članica i Evropskog parlamenta, uključuje javne i privatne investicije i nastoji da ublaži svaki budući poremećaj u lancima snabdevanja čipovima. Takođe, EU želi da udvostruči svoj udeo na globalnom tržištu poluprovodnika na 20 odsto do 2030. godine.

Pročitajte i:  Da li je TikTok drugačiji u Kini?

„Evropski zakon o čipovima će promeniti globalnu konkurentnost jedinstvenog evropskog tržišta“, rekla je predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen.

„Kratkoročno, povećaće našu otpornost na buduće krize, omogućavajući nam da predvidimo i izbegnemo poremećaje u lancu snabdevanja. Pomoći će Evropi da  postane industrijski lider u ovoj strateškoj grani.”

Uvođenjem Zakona o čipovima sledi nastojanje da se poveća proizvodnja čipova u SAD. Ovog meseca, Predstavnički dom usvojio je zakon o američkoj konkurenciji, kojim se izdvajaju 52 milijarde dolara subvencija za proizvodnju poluprovodnika, kao i skoro 300 milijardi dolara za istraživanje i razvoj. Predsednik Joe Biden planira da potpiše zakon ako prođe kroz Senat.

Zakonodavstvo sa obe strane Atlantika moglo bi da dovede do bitke između Evrope, SAD i Azije za privlačenje proizvođača čipova. Ako ih zakonodavci odobre, planovi bi na kraju trebalo da podstaknu globalnu proizvodnju poluprovodnika, što će koristiti proizvodnom procesu za stvari poput medicinske opreme, električnih vozila i konzola za igre.

Izvor: Engadget

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , , , ,