ePlaneta

TSMC planira da otvori svoju prvu fabriku čipova u Evropi

Tajvanski proizvođač čipova, TSMC, započeo je razgovore u cilju otvaranja prve fabrike čipova u Evropi. Ona bi trebala da bude podignuta u Drezdenu, u Nemačkoj.

tsmc

Kompanija će početkom sledeće godine poslati tim svojih direktora kako bi se dogovorili o nivou državne podrške i kapacitetima lokalnih lanaca nabavke, kako bi procenili da li će oni biti dovoljni za potrebe fabrike. Za sada navode da ne postoje konkretni planovi za otvaranje fabrike, već da se „ispituje“ teren, kao i da su sve opcije u igri. S druge strane, Vlada nemačke pokrajine, čiji je Drezden glavni grad, naglasila je da je otvorena za sve visoko-tehnološke kompanije i da oni žele da njihova pokrajina bude evropska Silikonska dolina. Međutim, poslednja odluka je na kompanijama, u konkretnom slučaju na TSMC-u, najvećem proizvođaču čipova na svetu.

TSMC je već razgovarao sa nekoliko dobavljača sirovina za proizvodnju čipova. Između ostalog, ponuđeno im je da i oni učestvuju u investiranju ove fabrike. Inače, ukoliko se „sklope sve kockice“ fabrika u Drezdenu bi proizvodila čipove zasnovane na 22-nm i 28-nm proizvodnim procesima.

Pročitajte i:  TSMC će više naplaćivati čipove koji se proizvode van Tajvana

Evropska komisija je, u sklopu „European Chips Act“-a, obezbedila 15 milijardi evra do 2030. godine, za javne i privatne projekte proizvodnje čipova, kako bi duplirali učešće Evrope u ovom, visoko-tehnološkom i visoko-kompetetivnom tržištu.

Izvor: Reuters

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , ,