TSMC započeo proizvodnju čipova za iPhone 16 seriju telefona

Tek što je predstavljena iPhone 15 serija, a Apple već uveliko razmišlja o sledećoj seriji svojih telefona. Ovih dana, kompanija je zatražila od svog dobavljača čipova, TSMC-a, da započne masovnu proizvodnju druge generacije 3 nm čipova, čiji proces je nazvan N3E. Prema nezvaničnim informacijama, ovi čipovi bi trebali da se nađu u svim modelima iPhone 16 serije, koja će se na tržištu naći tokom sledeće godine.

PCPress.rs Image

S obzirom da je u pitanju druga generacija 3 nm čipova, prelazak na N3E proizvodni proces neće biti toliko težak (ni skup) kao kada je započeta proizvodnja prve generacije 3 nm čipova (N3B). Fokus proizvodnje ovih čipova biće na poboljšanju kvaliteta i procenta ispravnosti čipova, kao i na povećanje performansi uz smanjenu potrošnju energije. TSMC je već počeo da proizvodi N3E čipove u većoj količini.

Apple je praktično bio jedini kupac prve generacije 3 nm čipova, jer su oni rezervisali skoro 90 procenata kapaciteta TSMC-ove proizvodnje. Tokom ove godine, Apple planira da zakupi sve kapacitete proizvodnje N3E čipova.

Pročitajte i:  Apple još uvek rezervisan prema Kini

TSMC očekuje da će ove godine proizvodnja 3 nm čipova iznositi 4 do 6 procenata njihove ukupne proizvodnje. U toku sledeće godine očekuje se prelazak na N3P verziju čipova, koja će doneti ubrzanje od 5 procenata u odnosu na N3E tehnologiju, uz 5 do 10 procenata smanjenu potrošnju energije. Iz kompanije najavljuju i da će gustina elemenata u ovim čipovima biti povećana za 1.04x.

Svi iPhone 16 modeli biće zasnovani na A18 čipovima. S obzirom da iPhone 15 i iPhone 15 Plus imaju A16 Bionic čipove, prelazak na A18 varijantu doneće značajan skok u performansama iPhone 16 i iPhone 16 Pluse modela.

Izvor: MacRumors

Facebook komentari:
Računari i Galaksija
Tagovi: , ,