ERP 2024

Prstenasto pomračenje Sunca desetkovalo proizvodnju solarne energije u SAD

Prstenasto pomračenje Sunca koje se desilo 14. oktobra učinilo je nedostupnim više od trećine kapaciteta solarne energije u Americi, što je napajanje za oko 20 miliona domova.

PCPress.rs Image

Sve češće se prati „kosmička vremenska prognoza“. Iako se najčešće prikazuje kroz horoskope i astrologiju, ova prognoza postaje sve značajnija za organizaciju života na Zemlji i pokazuje u kojoj meri smo povezani sa kosmičkim ciklusima. Naime, u San Antoniju 14. oktobra Sunce tamni zbog prstenastog pomračenja Sunca. Samo 10 % Sunčeve svetlosti je dostupno.

Ova informacija je od krucijalnog značaja za proizvođače električne energije koji to čine kroz solarnu energiju. Prema procenama operatera mreže više od trećine solarnog kapaciteta Amerike ugroženo je ovim pomračenjem, što čini napajanje za oko 20 miliona domova.

Danas je solarna energija daleko dominantnija nego što je bila pre 2017. godine kada se dogodilo poslednje pomračenje Sunca koje je prešlo preko kontinentalng dela Amerike. Danas samo u Kaliforniji veliki deo proizvodnje električne energije se dobija od solarnih panela koji se nalaze na privatnim krovovima domaćinstava. A Sunce obezbeđuje veliki deo energije koja je potrebna za funkcionisanje svih sistema.

Pročitajte i:  Solarna kuća za život na slobodi

Tokom ovog pomračenja u Kaliforniji je smanjena solarana proizvodnja za jednu četvrtinu od tipičnog kapaciteta. Dok će u Teksasu proizvodnja opasti za 13%.

Operateri ukazuju da pomračenje Sunca u velikoj meri destabilizuje kontinuirano snabdevanje energije. Shodno tome, ukazuju da svaki proizvođač mora da misli i o dodatnim izvorima energije kada dođe do ovakvih scenarija. Takođe ukazuju da nakon pomračenja mreža ponovo počinje da radi punim kapacitetom i da u tom momentu treba voditi računa o stanju unutar mreže i mogućoj pojavi kvarova.

Izvor: wired.com

Facebook komentari: