U Dubaiju otvorena prva pametna policijska stanica

Prva pametna policijska stanica, koja će obezbeđivati građane bez prisustva običnih policajaca, otvorena je nedavno u Dubaiju. Nalazi se u priobalnom delu, te se prostire na 120 kvadratnih metara, a podeljena je u tri dela: čekaonicu, izložbeni deo i deo za pružanje usluga.

PCPress.rs Image

Pošto dođu u policijsku stanicu, građani dobijaju broj da bi se stranke primale po utvrđenom redosledu, a dok čekaju mogu da igraju video igru koja ih edukuje u oblasti bezbedne vožnje. U delu za pružanje usluga mogu da stupe u kontakt sa policijskim službenicima koji su online 24 sata dnevno. Servis funkcioniše na šest različitih jezika, a pruža 60 usluga, uključujući plaćanje saobraćajnih kazni gotovinom ili platnom karticom, dobijanje potvrda, te prijavljivanje zločina ili saobraćajnih nezgoda. Takođe mogu da predaju izgubljene predmete, ili prijave nestanak sopstvenih stvari.

Trenutno dva policijska službenika pomažu građanima u okviru ove pametne stanice, a u budućnosti se planira da stanica funkcioniše potpuno samostalno. Policija Dubaija ima u planu da svaki okrug dobije po jednu ovakvu stanicu kako bi se uštedelo vreme građanima, te odlazak u policiju učinio manje neprijatnim.

Pročitajte i:  Prva trka autonomnih trkačkih vozila

PCPress.rs Image

Policija Dubaija je na sajmu Gitex 2017, koji je nedavno održan, prikazala i nekoliko drugih novih tehnologija koje bi trebalo da olakšaju posao policijskim službenicima. Među njima je i leteći policijski motor, koji je još uvek u fazi razvoja. Ovim hibridom drona i motora moći će da se upravlja i sa određene udaljenosti, a pridružiće mu se i robot-motor koji policija razvija u saradnji sa jednom japanskom kompanijom, a koji će biti potpuno samostalan, budući da će u sebi sadržati tehnologiju za samo-balansiranje.

Izvori: Press TV, arabianbusiness.com

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , ,