Turla: Ruska hakerska grupa protiv antivirus programa

Turla, jedna od najnaprednijih ruskih hakerskih grupa, pročula se kada je u oktobru 2019. počela sa modifikovanjem Chrome-a i Firefox-a na pogođenim uređajima, a namera je bila da se dalje prati enkriptovani saobraćaj.

PCPress.rs Image

Tim napadača je  tom prilikom akciju počinjao tako što je pogođeni sistem inficirao trojancima koji su omogućavali preuzimanje kontrole nad uređajima, a potom se prelazilo na modifikovanje pretraživača, i to tako što su prvo instalirani sertifikati kako bi lakše premostio kriptografski protokol (TLS) koji je dizajniran da čuva bezbednost i privatnost komunikacije. Napadači su nakon toga nastavljali da prate enkriptovanu komunikaciju koja se obavlja preko pogođenih sistema, čak i kada su trojanci uklonjeni iz pogođenih sistema.

Turla i dalje aktivna

Turla se sada fokusira i na antivirus programe, a kroz nove napade koji su počeli u januaru 2020. godine, i to uz pomoć ComRAT malvera koji je obogaćen novim funkcijama. ComRAt je poznat i kao Agent.BTZ, i predstavlja jedno od najstarijih oružja hakerske grupe Turla, budući da je korišćen još u napadu na Pentagon 2008. godine. Tokom godina je dobio nekoliko ažuriranja, a 2014. i 2017. su se pojavile i nove verzije.

Pročitajte i:  Googe Chrome dobija Manifest V3

PCPress.rs Image

Kontrola preko Gmail inbox-a

Najnovija verzija, pod imenom ComRAT v4, se prvi put pojavila upravo 2017, a sada je dobila dve nove funkcije, te ima mogućnost da se igra sa antivirus logovima, i da malver kontroliše preko Gmail inboxa. Prva opcija tako omogućava prikupljanje logova antivirus programa sa inficiranog uređaja, a pretpostavlja se da služi da se što preciznije analiziraju podaci o tome koje varijante malvera antivirus programi najčešće detektuju. Zahvaljujući tome napadači mogu da prepravljaju svoje maliciozne alate, i tako otežaju detekciju.

Mete grupe Turla su uglavnom vladine agencije, te ministarstva i druge osetljive lokacije, pa se zbog toga ova grupa smatra velikim rizikom za nacionalnu bezbednost različitih zemalja, najpre Sjedinjenih Američkih Država.

Izvor: ZDNet

Facebook komentari: