Nova pravila protiv Wikipedia nasilja

Wikipedia planira da stane na put svakom nepoželjnom ponašanju u okviru platforme, a uz pomoć formalnijeg načina moderiranja sadržaja.

PCPress.rs Image

Šta je to “Wikipedia nasilje”?

Tokom godina se formirala posebna vrsta online nasilja, karakterističnog samo za Wikipedia-u, a u obliku pogrešnih informacija, te nasilnim promenama sadržaja, sa ciljem da se povredi neka javna ličnost, ili da se sadržaj menja u skladu sa privatnim uverenjima moderatora. Wikimedia fondacija planira da to u budućnosti sprečava, a uz pomoć novih setova pravila, te banovanje svih onih moderatora i korisnika koji ih budu kršili. Pored toga se planira da se više ulaže u Trust i Safety timove, te da se poveća broj zaposlenih, ali i količina sigurnosnih alata.

Cilj je da se razvija i podržava bezbedno okruženje, te prakse i alati koji eliminišu toksično ponašanje. Najveći problem je u vezi sa Wikipedia volonterima koji su posvećeni, ali neretko ulaze u moderatorske ratove, posebno kada su u pitanju kontroverzne teme. Na taj način ugrožavaju korisničko iskustvo, te reputaciju platforme na kojoj mnogi tragaju za informacijama, i očekuju da pročitano bude tačno, a ne oblikovano privatnim uverenjima i predrasudama moderatora.

Pročitajte i:  YouTube i Meta proširuju svoju politiku za borbu protiv ekstremizma na mreži

PCPress.rs Image

Uprkos problemima Wikipedia-i se veruje, pa je i YouTube koristi za demantovanje video sadržaja koji podržavaju teorije zavere. Da bi se nastavilo sa takvom reputacijom neophodno je da se neki delovi unaprede, a posebno oni koji utiču na moderiranje i tačnost sadržaja.

Izvor: The Verge

Facebook komentari:
eFakture

Tagovi: , ,