Turska kaznila Metu sa 37,2 miliona dolara

Turska komisija za konkurenciju kaznila je Mete sa 1,2 milijarde lira (37,20 miliona dolara) nakon što su završene dve odvojene istrage o deljenju podataka na njenim platformama Facebook, Instagram, WhatsApp i Threads.

PCPress.rs Image

Meta je privremeno obustavila Threads u Turskoj

Komisija je u decembru pokrenula istragu protiv Mete zbog mogućeg kršenja zakona o konkurenciji povezivanjem svojih društvenih medija platformi Threads i Instagram. Komisija je u martu uvela privremenu meru koja bi trebalo da ometa deljenje podataka između ove dve platforme. Meta je prošlog meseca saopštila da će privremeno obustaviti Threads u Turskoj kako bi se pridržavala privremene naredbe.

Komisija je u sada saopštila da je izrekla kaznu od 898 miliona lira za proces usaglašavanja i istrage pokrenute protiv Facebook-a, Instagram-a i WhatsApp-a, kao i dodatnu kaznu od 336 miliona lira za posebnu istragu o Threads-u.

Korisnicima će biti omogućeno da spoje lične podatke između Facebook-a, Instagram-a i WhatsApp-a uz njihov pristanak. Zatim će biti obavešteni o korišćenju podataka, prema odluci komisije. Korisnici će moći kasnije da promene svoje postavke, ako je potrebno, koristeći “centar naloga” na platformama, navela je komisija.

U januaru je komisija takođe kaznila Metu sa 160.000 dolara dnevno zbog nedostatka dovoljne dokumentacije kao deo prethodne istrage. Takođe, u martu je izrekla dnevnu kaznu od 4,8 miliona lira zbog obaveštenja o deljenju podataka.

Oba ta penala su istekla 3. maja

Takođe, 2022 godine, komisija je odlučila da kazni Metu sa 346,72 miliona lira zbog kršenja zakona o konkurenciji.

Izvor: Reuters

Facebook komentari:
SBB

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *