BIZIT plus

Velika Britanija podržava Rolls-Royce projekat za izgradnju nuklearnog reaktora na Mesecu

Rolls-Royce radi na programu mikro-reaktora kako bi razvio tehnologiju koja će obezbediti energiju potrebnu ljudima da žive i rade na Mesecu.

PCPress.rs Image

Svemirska agencija Velike Britanije saopštila je u petak da će podržati istraživanje Rolls-Royce za upotrebu nuklearne energije na Mesecu. Istraživači Rolls-Royce rade na programu mikro-reaktora kako bi razvili tehnologiju koja će obezbediti energiju potrebnu ljudima da žive i rade na Mesecu. Agencija je donela odluku da obezbedi pomoć od oko 3,52 miliona dolara za finansiranje ovog projekta.

Razvoj svemirske nuklearne energije Rolls-Royce vidi kao jedinstvenu šansu za podršku inovativnim tehnologijama. Zahvaljujući ovoj energiji moguće je stalno prisustvo ljudi na Mesecu i širenje svemirskog sektora u Velikoj Britaniji.

Sunčeva energija nije idealno rešenje prema mišljenju istraživača zbog dvonedeljne tame ili noćnog vremena. A kako nema tečne vode na površini niti drugih obnovljivih izvora energije, nuklearna se vidi kao sjajno rešenje, odnosno kao kontinuirani izvor energije bez obzira na fizičko okruženje i uslove na površini Meseca.

Nuklearna energija je donela brojne prednosti i na Zemlji. To je posebno vidljivo danas u vreme globalne energetske krize. Današnje geopolitičko stanje je istaklo besmislenost nuklearne energije i jasno pokazalo da je njena upotreba samo nepotreban trošak i veliki zagađivač.

Pročitajte i:  Vlada Velike Britanije će koristiti AI kako bi smanjila broj radnih mesta u državnoj službi

Izvor: cnbc.com

Facebook komentari: