Tužba za Internet arhivu kao pitanje slobode na internetu

Internet arhiva, najpoznatija po Wayback Machine koja nudi bogat izbor starih internet stranica, ima i besplatne filmove, knjige, softver i muziku. Upravo se zbog toga već neko vreme bori sa problemima autorskih prava, te je sve više onih koji pitaju da li se sa ovim projektom otišlo predaleko.

PCPress.rs Image

Postoje i oni sadržaji koji ne pokreću ovo pitanje, te arhiva ima i bogat izbor VHS snimaka koji su spakovani u takozvani „VHS Vault“. U arhivi je trenutno preko 20 hiljada video zapisa, a najveći deo je iz devedesetih godina prošlog veka, poput Nickelodeon reklama iz 1998. Tu je i bogat izbor duhovitih snimaka, a novi sadržaji se konstantno dodaju.

Budući da se u fizičke knjižare u mnogim delovima sveta ne može, Internet arhiva je u aprilu osnovala National Emergency Library, i korisnicima ponudila 1,4 miliona besplatnih e-knjiga. Biblioteka je bila namenjena svima onima koji zbog virusa ne mogu da dođu do novih knjiga, ali je zatvorena pre nego što je planirano. Zabrinuti eksperti su od početka pitali da li se radi o korisnoj akciji, ili pak o piratskom činu koji škodi autorima.

Pročitajte i:  Internet Archive pod konstantnim DDoS napadima već danima

Iako je u pitanju projekat za očuvanje stvari na internetu, te neprofitna organizacija koja postoji od 1996, i čuva preko 1,4 milijarde knjiga i istorijskih dokumenata, kao i stare verzije sajtova, Internet arhivu mnogi i dalje stavljaju u piratski kontekst. U junu je počelo da se govori o tužbama za kršenje autorskih prava, zbog kojih bi ova platforma sigurno bankrotirala, te bi se tako jedno od najvećih skladišta znanja na internetu dovelo u opasnost. I ako se to ne bi dogodilo, ovakve tužbe bi sigurno ugrozile ideju o slobodnom internetu, pa ostaje da se vidi koliko će se daleko otići u ovim okršajima, i kako će to uticati na budućnost čuvanja sadržaja.

Izvor: Vox

Facebook komentari: