BIZIT plus

Tvorac Dogecoina protiv kriptovaluta

Dogecoin, ili DOGE, je kriptovaluta koja je počela kao šala, da bi nešto više od osam godina kasnije dospela na spisak najpopularnijih digitalnih valuta. U pitanju je koncept koji ne traži mnogo razmišljanja – korisnici valutu kupuju i čuvaju je sve dok se ne dogodi nešto neobično, poput skoka vrednosti valute koju niko nije ozbiljno shvatao. Jedan od tvoraca ove „šaljive“ valute je nedavno ustao protiv digitalnih valuta, što bi moglo da utiče i na sudbinu Dogecoina.

PCPress.rs Image

Kada se pojavio Bitkoin mnogi su bili očarani mogućnostima koje nudi nova tehnologija – naime, kriptovaluta je omogućila transakcije uz niske naknade i slobodu koja s tradicionalnim valutama nije moguća. Budući da je Bitkoin open source, mnogu su počeli da ga kopiraju, pa su nastale nove valute, poput Litecoina ili Peercoina.

Dogecoin je došao kao duhoviti odgovor na novi trend, a kreiran je u decembru 2013. od strane softverskih inženjera Billya Markusa i Jacksona Palmera. U pitanju je kopija Litecoina, s slikom psa rase Shiba Inu i metaforama koje su u vezi s putovanjem na Mesec. Od početka je stekao značajan broj poštovalaca, a najviše je privukao one kojima se dopadala ideja o kriptovalutama, ali su želeli da ismevaju Bitkoin.

Pročitajte i:  Rudari bitkoina ćute o upotrebi energije 

Jackson Palmer se 2018. odrekao Dogecoina, te je tom prilikom istakao da to što vrednost ove valute raste dokazuje koliko je tržište kriptovaluta nestabilno. Dogecoin je i to preživeo, najviše zbog toga što ne zahteva aktivno održavanje, ali i zbog rasta vrednosti kriptovaluta tokom 2020. godine. Iako je nastao kao kopija druge valute, DOGE je uspeo da postane veći nego što se očekivalo. Tačno je i da je doneo neke novine – za proizvodnju jednog novog bloka u okviru blockchain mreže potrebno je daleko manje vremena nego kod Litecoina. Pored toga, broj Dogecoina je za razliku od Bitkona trenutno neograničen – ima ih preko 129 milijardi, a konstantno se rudare novi.

Palmer je u jednoj seriji tvitova objasnio zašto je danas protiv kriptovaluta, pa je tom prilikom istakao da smatra da se radi o hiper-kapitalističkoj tehnologiji koja je napravljena da uveća bogatstvo onih koji su već bogati. Tvrdi i da su kriptovalute isti onaj sistem koji žele da zamene. Sa njim se slažu i drugi eksperti, a najpre zbog toga što su korisnici u Sjedinjenim Američkim Državama između oktobra 2020. i juna 2021. godine izgubili preko 80 miliona dolara zbog kripto-prevara.

Pročitajte i:  Rudari bitkoina ćute o upotrebi energije 

Dogecoin, kako Palmer tvrdi već neko vreme, služi kao dokaz da s kriptovalutama nešto nije u redu – ono što je počelo kao šala danas ima očiglednu vrednost, pa se vic pretvorio u ono što je pokušavao da ismeje – kriptovalutu koja bi mogla da donese ozbiljnu dobit.

Facebook komentari: