Xiaomi prestigao Apple po broju prodatih telefona

Nakon što je u Q2 2021 Xiaomi ostvario fantastičan skok prodaje od čak 83 procenta u odnosu na isti period prošle godine, kompanija je zauzela 17 procenata tržišta pametnih telefona. Time je izbila na drugo mesto najvećih proizvođača telefona, pretekavši Apple. Samsung je i dalje na vodećoj poziciji sa 19 procenta tržišnog udela. Apple je u protekloj godini doživeo rast prodaje od samo 1 procenat, pa mu se sve brže približavaju Oppo i Vivo, koji drže po 10 procenata tržišta, ali sa godišnjim rastom od 28, odnosno 27 procenata.

xiaomi

Xiaomi je na treću poziciju stigao u Q3 2014. godine, ali su nakon toga doživeli različite probleme i ispali su sa liste najvećih pet proizvođača. Od 2016. godine, rast je bio konstantan, što ih je i dovelo do trenutne druge pozicije. Tome je doprinelo i veliko ulaganje u istraživanje i razvoj, tako da je samo tokom ove godine zaposleno više od 5.000 novih inženjera u R&D timu. Takođe, ulaganja u istraživanje i razvoj ove godine povećani su za 30 procenata u odnosu na 2020. godinu.

Pročitajte i:  Apple, Google i Meta prvi na udaru DMA zakona 

Kompanija se pohvalila i da prati ekološke trendove, pa je u prošloj godini za 60 procenata smanjena upotreba plastike u pakovanjima za Mi10T i Mi10T Pro proizvode, a do kraja ove godine najavljuje se još bolji rezultati na tom polju.

Izvor: ZDNet

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , , ,