Twitter kaže: Menjajte lozinke!

Twitter je juče pozvao sve svoje korisnike kojih ima više od 330 miliona, da odmah promene svoje lozinke nakon što ih je bag razotkrio. Dok je istraga Twitter-a pokazala da nema dokaza da je došlo do bilo kakve povrede ili zloupotrebe razotkrivenih lozinki, kompanija preporučuje korisnicima da promene svoje Twitter lozinke iz predostrožnosti, kako na samoj platformi, tako i na drugom mestu gde koriste istu lozinku, koja uključuje aplikacije trećih strana poput Twitterrific i TweetDeck.

PCPress.rs Image

Prema rečima Twitter-a, greška je nastala usled problema u procesu heš-ovanja koji maskira lozinke tako što ih zamenjuje slučajnim nizom znakova koji se čuvaju u Twitter-ovom sistemu. Međutim, zbog greške u sistemu, izgleda da su lozinke čuvane kao običan tekst u internom logu, umesto da ih maskiraju sa procesom heš-ovanja. Twitter tvrdi da je našao grešku i uklonio lozinke, i sada radi na tome kako se sličan slučaj ne bi pojavio ponovo.

Twitter nije otkrio koliko je lozinki korisnika moglo biti ugroženo ili koliko dugo je bag držao lozinke otkrivenim pre nego što je pronađen i rešen problem. Ali činjenica da kompanija poziva celu korisničku bazu da menja svoje lozinke ukazuje na to da je u pitanju značajan broj korisnika. Kada se ovakve stvari dese, obično razmišljamo o sigurnosti naših lozinki ali vredi razmišljati o tome generalno. Prelazak na menadžera lozinki je dobro rešenje kao i izbegavanje ponavljanja lozinki na različitim platformama. Na taj način, kada se ovakva greška desi, mogu se izbeći veće štete.

Pročitajte i:  Indija traži od X-a visok stepen cenzure zbog protesta

Izvor: The Verge

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , , ,