BIZIT plus

Jim Keller iz Tesle prešao u Intel

Jim Keller je napustio Muska i njegovu kompaniju Tesla te je prešao u Intel. Prvi službeni radni dan u Intelu na poziciji Senior Vice Presidenta bio je 30. april 2018. godine.

PCPress.rs Image

Keller je najpoznatiji po tome što je zaslužan za postojanje Athlon, Ryzen te A4 i A5 procesora. Naime, Keller je 1998. godine napustio kompaniju DEC u kojoj je radio na razvoju Alpha 21164 i Alpha 21264 procesora kako bi prešao u AMD gdje je radio na razvoju procesora iz serije Athlon (K7 i K8). Samo godinu dana kasnije Keller je ponovno promijenio poslodavca – prešao je u SiByte gdje je ostao do 2004. godine (četiri godine pre toga SiByte je preuzeo Broadcom) kada prelazi u kompaniju P.A. Semi gde postaje podpredsednik inženjerske divizije.

Četiri godine kasnije (2008.), Keller prelazi u Apple koji ubrzo potom preuzima kompaniju P.A. Semi, gde je ranije radio Keller. Stari tim u saradnji sa Kellerom zatim radi na razvoju Appleovih procesora A4 i A5 koji će se naći unutar iPhone 4, iPhone 4S te iPad i iPad 2.

Pročitajte i:  iPad verzija Delta emulatora uskoro stiže

Keller se 2012. godine ponovno vraća u AMD gde mu je glavna preokupacija razvoj nove Zen arhitekture koja na kojoj se temelje Ryzen procesori prve generacije. Sredinom septembra 2015. godine, Keller ponovno napušta AMD, a početkom 2016. godine postaje deo Muskove Tesle gde je bio podpredsednik za projektovanje hardverskog dela autopilota.

Jim Keller je sada odlučio da bude deo Intelove porodice gde će zajedno sa Rajom Kodurijem (bivši šef Radeon Technologies grupe u AMD-u) raditi na novim procesorima, Koduri će se bazirati na izradu IP blokova za CPU i GPU elemente, dok će Keller pomoću tih blokova dizajnirati nove procesore, koji bi trebali da Intelu omoguće premoć nad AMD-om i drugim kompanijama u narednim godinama.

Izvor: Forbes

Facebook komentari: