Twitter se suočava sa istragom o prikupljanju podataka o korisnicima

Oni koji se u Irskoj bave bezbednošću korisnika pokrenuli su istragu o tome koliko tačno podataka o korisnicima Twitter prikuplja, a u okviru t.co sistema koji služi za skraćivanje URL-ova.

PCPress.rs Image

Zahtev za istragu podnet je u okviru GDPR regulative, koja je na snagu stupila u maju, i koja korisnicima sa područja Evrope omogućava da zatraže informacije o podacima koji se o njima prikupljaju, a od bilo koje kompanije. Kada je Twitter dobio zahtev za pružanje informacija o prikupljenim podacima, iz kompanije je stiglo obrazloženje da nema prikupljenih podataka koji su u vezi sa sistemom za skraćivanje URL-ova, što je izazvalo sumnju, te je podnet zahtev za dalju istragu.

PCPress.rs Image

Prvobitno zamišljen kao način da se uštedi broj karaktera u ograničenom prostoru za kucanje tvitova, sistem za skraćivanje linkova pokazao se i kao korisno sredstvo u borbi protiv malvera, te u prikupljanju podataka za različite analize. Takav način prikupljanja podataka predstavlja bezbednosni rizik, a naročito kada se odnosi na privatne poruke, a Facebook i Twitter su se već ranije suočavali sa tužbama koje su bile u vezi sa prikupljanjem podataka sa linkova iz privatnih poruka.

Pročitajte i:  Kad se malver maskira u antivirus aplikaciju

Izvor: The Verge

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , ,