Twitter suspendovao naloge zbog ćirilice

Pre nedelju dana, Twitter je objavio da će postati agresivniji u potrazi za trolovima na svom servisu, što je, izgleda, imalo neke nepredviđene posledice, sudeći po sadašnjem komešanju u bugarskoj Twitter zajednici. Sve većem i sve nezadovoljnijem broju ljudi su suspendovani Twitter nalozi, a poruke se filtriraju iz razgovora, a samo kada su u pitanju tvitovi na ćirilici.

PCPress.rs Image

Iako okidač za suspendovanje naloga nije posebno utvrđen, hipoteza koja preovlađuje zasnovana je na iskustvu korisnika. Čini se da pominjanje @YouTube, ili bilo kojeg drugog naloga na ćirilici korisnike dovodi u određenu nevolju, te ih lišava Twitter naloga. Čak i ako originalni tvit nije pogođen, šanse da budete suspendovani zbog toga što ste odgovorili na sadržaj koji je napisan ćirilicom su još veće. Ovaj problem je ugrožavao ljude sa nalozima koji vuku korene sve do 2009. godine, od kojih neki imaju više hiljada sledbenika. Iako je potvrđeno iskustvo prvenstveno bugarskih korisnika, ovaj problem ćirilice i Twitter-a izgleda da se definitivno odnosi i na širu zajednicu.

Zašto se ovo dešava? Najverovatnije objašnjenje je da je Twitter ažurirao svoje algoritme za uklanjanje ruskih botova i trolova, a pošto Rusi koriste ćirilicu, sama azbuka se tretira kao alarm. Ovo nije baš pametno s obzirom da se ćirilica koristi i u drugim slovenskim zemljama van Rusije, pa čak i u Rusiji, nisu svi zapravo trolovi.

Nedužnim korisnicima je omogućeno da povrate svoje naloge prilično brzo nakon suspenzije, ali i posle toga platforma ih još uvek tretira kao digitalne izgnanike, pri čemu se prikazuju „tweet unavailable“ poruka kada korisnici tih naloga odgovaraju na konverzaciju i takođe ih „mutiraju“ da ne šalju obaveštenja drugima. Ako želite da znate na šta se termin „shadow banning“ odnosi, to je u suštini ovakvo tretiranje. Posebno je zabrinjavajuće, jer kada se neko čiji je nalog pogođen ovom suspenzijom obrati Twitter-ovom servisu za podršku i pomoć, rečeno im je da njihov nalog nije zabranjen i da je sve u redu. Osim što njihovi prijatelji ne mogu da prime nikakva obaveštenja od njih ili da vide njihov doprinos grupnim razgovorima.

The Verge se obratio Twitter-u za komentar, a nakon dva dana odgovor je sledeći:

Pročitajte i:  X (Twitter): Korisnici će morati da plaćaju za otvaranje naloga

„Razmatramo ovo pitanje i preduzimamo sve potrebne korake da ga rešimo, dok nastavljamo sa preduzimanjem akcija kako bismo uveli naše uslove korišćenja usluga i borili se protiv zlonamernih mreža neželjene pošte i automatizacije.”

Ironično, iako je prerastao u funkcionalni portal za korisničke usluge za mnoge nezavisne kompanije kako bi prikupio povratne informacije o korisnicima, Twitter i dalje ostaje i dalje neresponzivna kompanija i pružalac usluga. Profili bez kontrolnih znakova (neverifikovani profili) već se često osećaju kao da se njihov glas ne čuje i zanemarenim od strane Twitter-a, a ova sadašnja epizoda služi samo da pojača taj utisak.

Izvor: The Verge

Pogledajte i: Milestone Integration Day – Portal Videonadzor.Net
Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , , , ,