ERP 2024

U Beogradu održan Građanski hakaton

U Beogradu je održan omladinski trening “Gradski hakeri: od ideje do posla”, u organizaciji BIT-a (Balkanska inicijativa za toleranciju).

Gradjanski hakaton_1Trideset učesnika iz deset evropskih gradova – programera, web i grafičkih dizajnera i aktivista iz nevladinog sektora zajedno je radilo na razvijanju novih mobilnih aplikacija i internet platformi koje imaju za cilj da poboljšaju život u zajednici, tako što će pomoći rešavanju nekih čestih društvenih problema.

Tokom sedmodnevnog boravka u Beogradu, učesnici iz Francuske, Italije, Albanije, Slovenije, Hrvatske, Makedonije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Severne Irske i Srbije putem radionica, panel diskusija i prezentacija primera dobre prakse on line aktivizma, identifikovali su neke od problema koji postoje u njihovim gradovima i zemljama, a potom uz pomoć mentora  kreirali šest različitih mobilnih i web aplikacija koje bi mogle pomoći u njihovom rešavanju.

Aplikacije koje su kreirane na ovoj međunarodnoj radionici biće predstavljene i potencijalnim donatorima i investitorima, sa ciljem da se obezbede sredstva za njihov dalji razvoj.

Ukratko o aplikacijama možete pročitati ispod:

“QCut!”,  pomaže građanima da lociraju poštu u kojoj ima najmanje gužve, na osnovu informacija koje sami građani dele. Dugoročno, ova aplikacija može doprineti boljem menadžmentu javnih službi.

“SPOT”, mobilna aplikacija namenjena pre svega turistima i onima koji žele da upoznaju svoje gradove iz intimnog ugla njihovih sugrađana. U pitanju je interaktivna šetnja kroz grad koja radi pomoću mapa, geolociranja i video prezentacija.

 “SEX UP”, interaktivna web platforma koja tinejdžerima približava seks na moderan i edukativan način, u cilju promovisanja zdravijih seksualnih navika i kulture seksualnog obrazovanja kod mladih.

“PROJECT UP” je web platforma koja povezuje pojedince iz kulturnog sektora i omogućava im da ostvare saradnju na novim projektima koje zajedno osmišljavaju.

“RUNnGO” je naziv za direktorijum nevladinih organizacija koji je lak za korišćenje, a koji će omogućiti korisnicima da ocene rad organizacija, čime će se podstaći transparentnost, saradnja i bolji menadžment. Ideja je da sami volonteri i aktivisti lakše pronađu organizacije koje se bave onim što njih zanima.

“LOCAL GOODS” je web platforma za robnu razmenu između lokalnih poljoprivrednih proizvođača koji ne žele da ponude svoju robu ili jedan deo svoje robe na tržistu, već bi je radije razmenili sa drugim proizvođačima.

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: ,