TrendMicro

Lažan Adblock Plus dodatak prevario 37 hiljada Chrome korisnika

Ako koristite Adblock Plus na Chrome-u i nedavno ste preuzeli dodatak, možda ćete želeti da proverite šta ste instalirali. Izgleda da je lažni Adblock Plus dodatak nekako prošao Google-ovog proces verifikacije i nalazio se na zvaničnoj Chrome veb prodavnici zajedno sa pravim. Google je uklonio lažnu listu nakon što je SwiftOnSecurity tvitovao o tome, ali do tada je već uspeo da prevari 37.000 ljudi. To je udarac za kompaniju koja ima 10 miliona korisnika, ali je i problem za one koji su bili dovoljno nesrećni da ga preuzmu.

PCPress.rs Image

SwiftOnSecurity kaže da je lažni dodatak stvorio “lažni programer koji klonira popularno ime i spamuje ključne reči.” Zaista, prilično je teško reći da je lažno, jer je ime programera “Adblock Plus” i ima značajan broj pregleda.

Prema rečima jednog od recenzenata lažnog Adblock-a, počeo je da dobija invazivne reklame koje otvaraju puno prozora nakon što je instalirao lažni Adblock. Nažalost, nejasno je šta još može da učini ili ima li još štetnih efekata za koje još uvek ne znamo, tako da će možda biti najbolje da ponovo instalirate Adblock Plus ako primetite da vam se pojavljuju nasumične reklame nakon preuzimanja.

Pročitajte i:  Google Maps: Iskusite mesta u kojima niste bili

Izvor: Engadget

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , ,