Plazma

U Dubaiju pušten test let prvog letećeg taksija

Dubai je bio ozbiljan kada je rekao da želi da bude prvi u svetu koji će ponuditi leteći taksi servis. Nakon više meseci pripreme ovoga ponedeljka je, u prisustvu princa Šeika Hamdana bin Mohammeda, održan i prvi test jednog takvog putničkog drona. Naime, Nemačka kompanija Volocopter je u saradnji sa vlastima Dubaija pokrenula projekt kojem je cilj da oformi prvu leteću taksi službu u svetu. Za prevoz putnika planirano je da se koriste autonomni električni putnički dronovi koji bi trebalo da budu u stanju da pokriju relacije unutar samog grada.

PCPress.rs Image
Photo by Velocopter

Autonomni Volocopterov dron s čak 18 rotora odradio je kratki let kako bi označio početak pravog testiranja ove tehnologije. Iako je letelica opremljena rezervnim baterijama, rotorima, te padobranima u slučaju bilo kakvog kvara, na prvom test letu u njemu nije bilo putnika. Let se sastojao od poletanja, kratkog leta i održavanja visine na oko 200 metara iznad tla, te autonomnog sletanja, a sve je trajalo tek oko pet minuta.

U budućnosti bi vreme autonomije ovakvog Volocopterovog drona trebalo biti oko 30 minuta, uz najveću brzinu leta od 100 km/h. Usluga autonomnog letećeg taksija bi, prema sadašnjim planovima, trebala biti pokrenuta za oko pet godina. Stvar će funkcionirati putem mobilne aplikacije kroz koju će biti moguće naručiti dron na najbližu “stanicu” na koju će moći da sleti. Letelica će se pojaviti u dogovoreno vreme i prevesti putnike do njihovog odredišta koje su odredili u aplikaciji.

Izvor: Engadget

Facebook komentari:
Data centri 2022

Tagovi: , , ,