BIZIT 2022

ABB kupuje sektor za proizvodnju elektroopreme General Electric-a

Švajcarski proizvođač opreme za elektrodistributivne mreže ABB objavio je u ponedeljak da planira da kupi sektor za proizvodnju elektroopreme za industrijske pogone američkog General Electrica (GE) za 2,6 milijardi dolara. Akvizicija uključuje i dugoročno korišćenje GE-jevog brenda i strateško partnerstvo, navodi se u ABB-ovom saopštenju. U švajcarskoj kompaniji nadaju se da će im akvizicija doneti uštede od nekih 200 miliona dolara godišnje. Žele ujedno i da izgrade bolju poziciju na severnoameričkom tržištu i da steknu pristup GE-jevoj razgranatoj bazi električnih instalacija širom sveta.

PCPress.rs Image

Tvrde da je sektor Industrijskih rešenja u sklopu GE-ja imao status “neželjenog deteta”, obećavši da će svojom tehnologijom modernizovati zastarele proizvode kako bi zaustavili trend pada udela u američkom tržištu. Akvizicija bi ABB-u trebalo da osigura poziciju drugog proizvođača elektroopreme u svetu, nakon francuskog Schneider Electric-a. U švajcarskoj kompaniji procenjuju da će integracija generisati 400 miliona dolara troškova.

Izvršni direktor ABB-a Ulrich Spiesshofer ističe da je pristao na transakciju tek nakon sklapanja sporazuma o partnerstvu u području nabavke koja će još više povezati dve kompanije. “Bez toga transakcija ne bi bila isplativa”, naglasio je Spiesshofer u telekonferenciji s novinarima. GE-jeva Industrijska rešenja prošle su godine ostvarila prihode od 2,7 milijardi dolara. U švajcarskoj kompaniji očekuju da će se kupovina GE-jeva sektora finansirati gotovinom i da neće morati da prikupljaju dodatni kapital.

Pročitajte i:  Amazon kupuje iRobot, proizvođača Roomba robotskog usisivača

Izvor: SEEbiz

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , ,