BIZIT plus

Šest načina kako Internet of Things stvara gradove budućnosti

Objekti koji su povezani sa Internet of Things će dostići 25 milijardi do 2020, prema Gartner-u. Evo kako ovi fizički objekti sa umetnutim senzorima već sada menjaju život u gradu i same gradove čine pametnijim.

PCPress.rs Image

Više nikada nećete morati da kružite oko bloka

PCPress.rs Image

Još uvek u ranoj fazi razvoja „pametni parking“ može da obavesti vozača o upražnjenom parking mestu na ulici ili u garaži uz pomoć aplikacije.

Smanjenje gužve u saobraćaju

PCPress.rs Image

Mreža senzora koja je povezana sa nadzornim kamerama i signalizacijom u saobraćaju mogu da pristupe i promene obrasce osvetljenja u skladu sa količinom gužve i pošalju upozorenja vozačima i to sve u realnom vremenu.

Pametno ulično osvetljenje

PCPress.rs Image

Pametno ulično osvetljenje koje je opremljeno senzorima mogu automatski da prilagođavaju količinu osvetljenja tako što prate oblačnost na nebu, a ne samo smenu dana i noći.

Pametnije upravljanje otpadom

PCPress.rs Image

Odnošenje đubreta će moći da se organizuje određivanjem prioriteta količine otpada koji će se pratiti u pametnim kantama za đubre, što će biti bolje nego striktno pridržavanje rasporeda.

Pročitajte i:  Gartner predviđa smanjenje klasične pretrage za četvrtinu do 2026. godine

Smanjenje buke

PCPress.rs Image

Mnogi gradovi imaju zakone za smanjivanje buke u određenim satima. Senzori mogu da prate problematične delove grada, kao što su kafići i barovi na otvorenom kao i da prate bezbednost i da javljaju vlastima kada primete zvuke tuče ili lomljenja stakla.

Održavanje mostova i zgrada

PCPress.rs Image

Mostovi, zgrade, brane i drugi važni delovi gradske infrastrukture su takođe uključeni u Internet Of Things. Senzori koji nadgledaju vibracije, temperature i druge promene mogu da obaveste ljude to jest inspektore da provere i izbegnu nesreće.

Izvor: Forbes

Facebook komentari: