BIZIT plus

U Kancelariji za IT i eUpravu predstavljeni novi projekti

Prvi projekat o kom je danas, 27. maja, bilo reči u Kancelariji za IT i eUpravu je izgradnja drugog Državnog data centra u Kragujevcu površine deset hiljada kvadratnih metara vrednog 30 miliona dolara. “Očekujemo kamen temeljac početkom jula” rekao je Mihailo Jovanović, direktor Kancelarije. “U 21. veku je bitno da imamo rezervnu lokaciju što će biti Kragujevac. Time ćemo dodatno podići bezbednost podataka”, istakao je Jovanović.

PCPress.rs Image

Govoreći o početku izgradnje sekundarnog Državnog data centra u Kragujevcu, Jovanović je istakao da je reč o kapitalnom infrastrukturnom projektu eUprave koji podrazumeva izgradnju velikog centra za skladištenje podataka koji će biti pet puta veći nego onaj koji postoji u Beogradu. U tom centru, kaže, biće mesta i za komercijalne korisnike, pa Jovanović očekuje da u njemu bude smeštena oprema najvećih svetskih IT kompanija.

Jovanović je pored ovog projekta najavio još pet novih projekata čija će realizacija početi tokom juna i jula ove godine.

Sledeći projekat je uvođenje POS terminala na šalterima lokalnih samouprava kako bi građani mogli da plaćaju karticama. “Projekat ćemo zajedno sa NALED-om promovisati u smislu takmičenja lokalnih samouprava u pružanju bezgotovinskog načina plaćanja”, rekao je Jovanović.

Pročitajte i:  Vertiv: UPS nove generacije

PCPress.rs Image

Kako je najavljeno, treći projekat je uključivanje nove 32 inspekcijske službe u projekat eInspektor. “Tokom juna, nakon četiri pilot inspekcije uvodimo još 32”, što će u zbiru činiti 36 inspekcija koje koriste jedan informacioni sistem, a plan je, dodaje Jovanović, da se još sedam inspekcija uvede u ovaj veliki informacioni sistem.

Kada je u pitanju eUpis, već je obezbeđeno da roditelji đaka prvaka ne moraju da nose izvod iz matične knjige rođenih i potvrdu o prebivalištu prilikom upisa u školu. Ovom prilikom, najavljeno je da će se početkom jula eUpis usluga proširiti na sve srednje škole kao i za upis studenata na fakultete Univerziteta u Beogradu.

Takođe, kreće akcija i formiranje dve nove usluge u saradnji sa MUP-om, dostava vozačkih dozvola na kućnu adresu i poručivanje uverenja o (ne)kažnjavanju putem Portala eUprava. Od 1. jula građani će moći preko Portala eUprave da naruče nove vozačke dozvole koje će im zatim stizati poštom na kućnu adresu.

PCPress.rs Image

Drugi projekat u saradnji sa MUP-om je naručivanje putem Portala eUprave uverenja o (ne)kažnjavanju, kojih se godišnje u našoj zemlji izda oko 1,7 miliona. Biće omogućeno da se putem Portala eUprava poruči ovo uverenje i da ono građane sačeka u lokalnoj policijskoj stanici, što kako ističe, znatno štedi vreme i novac građana.

Pročitajte i:  Microsoft planira da otvori Data centar na mestu nesuđene Foxconn fabrike

Podsetio je i na projekte koji su realizovani u prethodnom periodu poput „Bebo, dobro došla na svet”, „eVrtić“, zatim pokretanje Portala otvorenih podataka i druge. Navodi da je na Portalu eUprava građanima dostupno više od 1.000 usluga, a da ovaj portal beleži milion registrovanih korisnika.

Facebook komentari: