ERP 2024

U Kini internet koristi preko 770 miliona ljudi

Broj korisnika interneta u Kini dodatno je porastao za 5,6 posto u 2017. godini. Krajem decembra internet je koristilo 772 miliona ljudi, što je više od ukupnog broja stanovnika Evrope. Kineske vlasti su objavile da se ukupno 55,8 odsto od 1,4 milijarde Kineza smatra korisnicima interneta. Kina je tako dobila 41 milion korisnika interneta za godinu dana, istakao je Centar za informisanje o internetu (CNNIC).

PCPress.rs Image

Posebno je omiljen mobilni internet: približno 753 miliona Kineza, ili 97,5 odsto korisnika interneta, upotrebljava pametni telefon za pristup mreži. Zbog ovih brojki ne čudi sve veća zainteresovanost tehnoloških kompanija iz Amerike i Evrope za veliko kinesko tržište.

Međutim, Peking drastično ograničava lokalni internet, blokirajući pristup iz Kine brojnim stranim internet stranicama i servisima, kao što su Facebook, Instagram, Google, YouTube, kao i brojnim zapadnim medijima, cenzurišući strogo sadržaje na društvenim mrežama i kineskim stranicama. Komunistički režim, koji je pokrenuo ambiciozan plan „Internet Plus”, istovremeno otvoreno računa na razvoj snažne digitalne ekonomije, ohrabrujući inovativne startape i stalnu eksploziju e-trgovine. Broj korisnika interneta koji kupuju online skočio je za 14,3 odsto u 2017. na oko 533 miliona potrošača.

Pročitajte i:  Apple, Google i Meta prvi na udaru DMA zakona 

Izvor: SEEbiz

Facebook komentari: