BIZIT plus

U Kini razvijen kvantni procesor sa najvećim brojem superprovodljivih kubita na svetu

Grupa istraživača sa Univerziteta za nauku i tehnologiju Kine (USTC) dizajnirala je i proizvela programabilni superprovodljivi kvantni računarski prototip.

PCPress.rs Image

Kineski istraživači napravili su novi proboj u tehnologiji kvantnih računara

Ovaj prototip ima najveći broje funkcionalnih kubita na svetu – 62 i postiže dvodimenzionalne programabilne kvantne šetnje sistemom. Studija koju je vodio poznati kineski kvantni fizičar Pan Jianvei objavljena je u petak u vrhunskom naučnom časopisu Science. Računarski prototip nazvan je Zu Chongzhi po uglednom kineskom matematičaru iz petog veka. Kvantne šetnje su kvantno-mehanički analog klasičnih slučajnih šetnji i izuzetno moćan alat u kvantnim simulacijama, algoritmima kvantne pretrage, pa čak i za univerzalno kvantno računanje, napisali su autori. Svoj rad nazvali su prekretnicom koja približava buduće kvantne aplikacije većih razmera realizaciji na kvantnim procesorima srednje veličine.

Razvoj kvantnih računara, koji obećavaju ogromne računarske prednosti u odnosu na klasične računare, jedan je od glavnih izazova u prvom planu globalnog naučnog i tehnološkog razvoja. To je takođe područje u kojem se razvijene zemlje utrkuju za mesto među vodećima. Sa super brzom paralelnom računarskom snagom u teoriji, očekuje se da će kvantni računari eksponencijalno poboljšati efikasnost konvencionalnih računara u rešavanju važnih socijalnih i ekonomskih problema u oblastima kao što su kriptografija, optimizacija velikih podataka, dizajn materijala i analiza lekova. Superprovodljivo kvantno računanje je jedan od najperspektivnijih kandidata za skalabilno kvantno računanje. Njegov osnovni cilj je sinhrono povećavanje broja ugrađenih kubita i poboljšanje performansi superprovodnih kubita, kako bi se eksponencijalno ubrzala obrada određenih problema, koji će se vremenom primeniti u praksi. Američki tehnološki gigant Google je 2019. godine razvio 53-kubni programabilni superprovodni procesor, nazvan „Sicamore”.

Pročitajte i:  Google nudi 5 miliona dolara za pronalazak realne primene kvantnog računara

U decembru 2020. godine, Panov tim uspostavio je prototip kvantnog računara pod nazivom Jiuzhang, za koji je tim rekao da može da obrađuje informacije 10 milijardi puta brže od 53-kubitnog kvantnog računara koji je razvio Google.

Izvor: News

Facebook komentari: