BIZIT plus

U novoj godini porez na imovinu dostupan na klik

U novoj godini, od 1 januara, informacije o porezu na imovinu i drugim izvornim javnim prihodima, biće dostupni na klik građanima, privredi i državi preko Jedinstvenog informacionog sistema lokalne poreske administracije. Na inicijativu predsednika Vlade, Ane Brnabić, uspešno je završen jedan od najznačajnijih projekata digitalizacije u 2018. godini, a tiče se formiranja Jedinstvenog informacionog sistema lokalnih poreskih administracija, na čijem uspostavljanju su intenzivno radili stručnjaci kabineta premijerke, Kancelarije za IT i eUpravu, kao i stručnjaci svih lokalnih poreskih administracija.

PCPress.rs Image

Novi Jedinstveni informacioni sistem, koji je smešten u Državni data centar, centralizacijom podataka, građanima i privredi omogućava da na istoimenom portalu vide sve svoje poreske obaveze na teritoriji republike Srbije, kao da i elekronskim putem podnesu prijavu za utvrđivanje poreza na imovinu.Pogodnost elektronskog podnošenja prijave za utvrđivanje poreza na imovinu će naročito značiti pravnim licima koji moraju svake godine da ponavljaju ovaj postupak. U februaru će na portalu biti dostupna usluga elektronskog plaćanja poreza.

„Iako centralizovan, ovakav način obrade podataka neće narušiti specifičnost i samostalnost lokalnih administracija, već će im obezbediti bolje praćenje i blagovremeno ažuriranje evidencija. Ministarstvo finansija i Poreska uprava će imati kompletan elektronski uvid u lokalnu poresku analitiku svih 4.803.275 fizičkih lica, 208.278 pravnih lica i 265.193 preduzetnika u Republici Srbiji“, izjavio je Jovanović.

Pročitajte i:  Nova funkcionalnost na portalu Moja srednja škola ‒ Izveštaji o postignućima učenika

PCPress.rs Image

Kancelarija za IT i eUpravu je u rekordnom roku od šest meseci uspostavila Jedinstveni informacioni sistem u Državnom data centru koristeći kapacitete Državnog Oracle Cloud sistema, i izgradila potrebnu telekomunikacionu infrastrukturu do svake od 145 lokalne poreske administracije. Time je obezbeđen visok nivo pouzdanosti i sigurnosti obrade korišćenja podataka, kao i sveobuhvatno delovanje čitave poreske administracije Srbije.

Ovaj projekat je samo jedna karika u realizaciji sveobuhvatnog uređenja sistema elektronske uprave, koji će doprineti bržoj i kvalitetnijoj reformi katastra tj. potpunoj digitalizaciji postupka overe ugovora o prodaji nepokretnosti kod notara, upisu u katastar nepokretnosti i automatskom podnošenju poreskih prijava za prenos apsolutnih prava i za porez na imovinu.

 

 

Facebook komentari:

1 thoughts on “U novoj godini porez na imovinu dostupan na klik

  • 01. 03. 2019. at 14:20
    Permalink

    Kako da vidim svoju poresku obavezu, gde da kliknem, objasnite postupak.

Comments are closed.