BIZIT plus

U potrazi za memorijom: Brza, brža, najbrža

PCPress.rs Image

Memorisanje ili pamćenje je proces koji odlikuje sva živa bića, u kome nervni sistem trajno ili privremeno skladišti podatake.U poslednje vreme smo svedoci da i u tehnološkom smislu ovaj pojam dobija sve veće značenje, a skoro svaki prenosni uređaj ili kompjuter koristi određeni tip interne ili externe memorije, a postoje više vrsta po kojima ih delimo.

Bitna komponenta svakog uređaja za skladištenje i prenošenje informacija je memorija. Bez toga sav rad i utršeno vreme bi bili uzaludni. Zato pre odabira memorije, korisno je pročitati par saveta, kako bi vaši podaci bili sigurno upamćeni.

PC kartice (PCMCIA), preteča današnjih memorijskih kartica, pojavile su se davne 1990. godine i bile su u upotrebi dugi niz godina, dok se nije javila potreba za manjim kompaktnijim karticama, koje će pratiti trend smanjivanja tehničkih uređaja početkom 21. veka. Na scenu su stupile CF kartice (Compact Flash), Secure Digital… Ovo je priča o njima.

Compact Flash (CF)

PCPress.rs Image

Postoje dva tipa CF kartica koje se fizički razlikuju, tip I (3.3mm debljine) i tip II (5mm debljine). Koriste se u svim profesionalnijim fotoaparatima i kamerama, ali sve više i kao računarske periferije uz pomoć adekvatnog PCI-CF adaptera. Veliku popularnost su stekle zahvaljujući velikoj pouzdanosti, kao i izdržljivosti. Proizvode se u varijanti od 2, 4, 8, 16 i 32 GB kapaciteta.

Pročitajte i:  eLikvidatura: Vaša kombinacija za SEF

Kod nas su najzastupljenije Sandisk, Transcend i Kingston CF kartice, raznih brzina zapisa i čitanja. Kao najpouzdanije i najbrže se izdvajaju CF kartice Sandisk-a, a ovaj proizvođač jedini deklariše brzinu protoka u MB/s. U ponudi su tri serije različitih brzina, standardna, ultra i extreme. Ranije su ih označavali Ultra II, Extreme III i Extreme IV, ali su ih od skoro preimenovali novim oznakama. Sandisk Ultra je deklarisana na 30MB/s, što je dovoljno da većinu današnjih standarda video zapisa, pa čak i FullHD. Koriste se u većini dSLR fotoaparata koji nemaju potrebu za snimanjem više kadrova u sekundi, pogotovo u RAW formatu. Bez problema će uspeti da zapiše HD video zapis sa novijih modela fotoaparata. Ako posedujete fotoaparat ili kameru, i imate nameru da snimate pun HD video zapis ili bi ste koristili “busrt” mod, preporučujemo Vam Extreme seriju, koja je deklarisana na 60MB/s zapisa. Ova kartica će zadovoljiti i najnaprednije korisnike, koji se profesionalne bave svojim poslom i potrebna im je pouzdanost i brzina. Postoji i Extreme Pro serija koja ima brzinu zapisa od 90MB/s i predstavlja najbržu seriju CF kartica.

Pročitajte i:  Extreme Real Estate CRM:Rešenje za prodaju nekretnina

SecureDigital (SD)

PCPress.rs Image

Ovaj format je razvijen od strane velikih proizvođača (Panasonic, Sandisk i Toshiba) za upotrebu u prenosnim uređajima. Danas je postao standard i koristi se u fotoaparatima, kamerama, PDA/Notebook/handheld uređajima, GPS navigacijama, igračkim konzolama, mobilnim telefonima… Standardna SD kartica ima maksimalni kapacitet od 2GB, a zbog neprestanog povećavanja kapaciteta pojavile su se SDHC (max. 32GB) i SDXC karite (max. 2TB). I kod ovih kartica Sandisk je lider, a u prodaji se nalaze takođe 3 serije, standardna SD, Ultra SDHC i Extreme SDHC. SDXC još uvek nije zaživeo, ali od skoro ga podržava sve veći broj uređaja koji ima potrebu za većim kapacitetom, kao što su npr. kamkorderi koji imaju FullHD video zapis, a fajl od 10min zauzme 4GB prostora.

Ultra serija kod SDHC kartica piše brzinom od 15MB/s, a Extreme dostiže 30MB/s. Sporije su od CF kartica, ali imaju veliku prednost jer su fizički manje. Po veličin ih delimo na SD, miniSD i microSD. Ultra serija se preporučuje za sve digitalne fotoaparate i kamere sa standardnim foto i video zapisom. Za sve zahtevnije stvari (FullHD ili RAW format) preporučuje se Extreme serija, koja je malo skuplja, ali predstavlja minimum za normalno korišćenje zahtevnijih uređaja.

Pročitajte i:  MS Power Platforma: digitalizacija procesa, iskustva i saveti

 

Na kraju priče ostaje samo tanka linija koja nas razlikuje od mašina, a to je da judi svesno pamte i mogu sami da rekognizuju ta sećanja, a mašine to rade pasivno… Barem za sada!

Izvor: www.bmfoto.rs

Facebook komentari: