U toku je Evropska nedelja novca – od 20. do 26. marta 2023. god.

Udruženje banaka Srbije sa svim bankama koje posluju u našoj zemlji obeležava Evropsku nedelju novca od 20. do 26. marta.

PCPress.rs Image

U trenutku kada rastu troškovi života, ubrzava se digitalna ekonomija, pojavljuju se kripto valute, a veština upravljanja novcem postaje sve značajnija, za građane, ali i za finansijski sektor, državnu upravu i celokupnu nacionalnu ekonomiju. Zbog toga se Udruženje banaka pridružuje evropskoj inicijativi Nedelje novca, koju je i samo pokrenulo 2015. godine zajedno sa Evropskom bankarskom federacijom i 30 nacionalnih udruženja banaka, organizujući brojne aktivnosti koje podižu finansijsku pismenost građana i pomažu im da bolje razumeju novac, pojmove u vezi sa njim i sopstvene finansijske potrebe i interese.

Tokom ove sedmice biće organizovane brojne radionice, predavanja, okrugli stolovi, posete finansijskim institucijama, aktivnosti na društvenim mrežama koje imaju za cilj jačanje finansijske održivosti i stvaranje novih veština kod korisnika finansijskih usluga. Tokom cele sedmice, UBS i banke polažu važnost finansijske edukacije za sve segmente populacije uključujući i osetljive grupe,i mlade, koji će dobiti odgovore na najrazličitije teme, kao što su: predstavljanje finansijskog rečnika, uloga banaka u svetu preduzetnika, digitalna pismenost u bankarstvu, mladi kao klijenti banaka, kako koristiti bankomat, rastući značaj zelenog i održivog finansiranja u finansijama, ekonomiji i bankarstvu i druge.

U okviru Evropske nedelje novca biće organizovano i nacionalno takmičenje Evropskog kviza novca,  namenjeno učenicima od 13 do 15 godina, koje se održava danas, 23.3.2023. Najbolje u ovom kvizu čeka put u Brisel i učešće na evropskom finalu 15. i 16. maja. Evropska nedelja novca biće zatvorena radionicom u Udruženju banaka Srbije koja je namenjena studentima, uz učešće Udruženja studenata sa hendikepom, i studenata Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Beogradu.

Facebook komentari: