BIZIT plus

Rusija zabranjuje zvaničnicima korišćenje iPhone-a

Zvaničnicima koji su uključeni u pripreme za ruske predsedničke izbore 2024.godine naređeno je da prestanu sa korišćenjem iPhone-a zbog zabrinutosti da su ti uređaji osetljivi na zapadne obaveštajne agencije.

PCPress.rs Image

“Bacite iPhone ili ga dajte deci“

Na seminaru za zvaničnike koji se bave unutrašnjom politikom u organizaciji Kremlja, Sergei Kiriyenko, prvi zamenik šefa predsedničke administracije, rekao je zvaničnicima da je potrebno da promene telefone do 1. aprila ove godine. Za iPhone je sve gotovo: Ili ga bacite ili ga dajte deci“. „To će svi morati da urade do kraja marta“.

Pametni telefoni ne bi trebalo da se koriste za službene poslove“, rekao je portparol Kremlja Dmitry Peskov. „Svaki pametni telefon ima prilično transparentan mehanizam, bez obzira koji operativni sistem koristi, Android ili iOS. Naravno, ne bi trebalo da se koriste kao službeni uređaji.“

Vlada bi mogla da obezbedi druge uređaje sa drugačijim operativnim sistemom. Zatim, ti uređaji bi mogli da zamene iPhone. Naređenje je upućeno svima onima koji su uključeni u unutrašnju politiku.

Pročitajte i:  Kako preuzeti YouTube videozapise na iPhone: Vodič korak po korak

Predsednik Vladimir Putin je uvek raniije uvek navodio da nema pametni telefon. Takođe, Peskov je ranije rekao da Putin s vremena na vreme koristi internet.

Ubrzo nakon početka rata prošle godine u februaru, američki i britanski špijuni otkrili su i objavili, obaveštajne podatke koji su ukazivali na početak rata. Još uvek nije jasno kako su špijuni došli do takvih obaveštajnih podataka.

Izvor: Reuters

Facebook komentari: