BIZIT plus

U zgradi Suda u Poljskoj otkrivena tajna oprema za rudarenje kriptovaluta

U septembru ove godine policija je u Sudu u Varšavi, pronašla veliki broj specijalizovanih računara koji su se upotrebljavali za rudarenje kriptovaluta. Računari su bili skriveni ispod poda i po ventilacionim otvorima u zgradi. Ovaj sistem je demontiran, a u toku je istraga koja treba da otkrije ko su počinioci i kolika je vrednost nanete štete.

PCPress.rs Image

Grube procene su da se radi o iznosu od više hiljada poljskih zlota (1000 zlota vredi oko 250 dolara). Nije poznato koliko dugo su ove mašine bile skrivene i rudarile kriptovalute. Veruje se da se radi o mesecima, ako ne i godinama, a jedan od razloga za takvo mišljenje je što su koristile sopstvene modeme za povezivanje na Internet, a ne mrežu Suda.

Za sada niko nije optužen za ovaj zločin, mada se navodi da postoje osumnjičeni. U roku od dve nedelje nakon što je otkrivena ova tajna operacija, Sud je raskinuo ugovor sa kompanijom zaduženom za održavanje IT opreme u zgradi. U isto vreme, ta kompanija je dala otkaz dvojici zaposlenih koji su radili u delu zgrade u kojem su se nalazili skriveni računari.

Iz Suda su naveli da lični podaci ni zaposlenih ni stranaka nisu ni na koji način bili ugroženi, kao i da su angažovani profesionalci koji će izračunati koliko je sve ovo do sada koštalo Sud u plaćanju prekomerno potrošene električne energije.

Izvor: ArsTechnica

Facebook komentari: