BIZIT plus

UAE objavile open-source AI jezički model

Grupa inženjera, istraživača i kompanija za čipove iz Silicijumske doline sarađivali su na izdavanju naprednog softvera na arapskom jeziku koji može da pokreće generativne AI aplikacije.

PCPress.rs Image

Novi jezički model kreiran uz pomoć kompanije Cerebras Systems

Novi veliki jezički model pod nazivom Jais sadrži 13 milijardi parametara koji je napravljen od velike serije podataka koji kombinuju arapski i engleski, od kojih je deo iz kompjuterskog koda. Grupa, koja je uključivala akademike i inženjere, krenula je u projekat delom zato što su rekli da postoji nekoliko velikih jezičkih modela koji su dvojezični.

Novi jezički model kreiran je uz pomoć superkompjutera koje proizvodi Cerebras Systems iz Silicijumske doline. Nazvan po najvišem vrhu u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, Jais je rezultat saradnje između Cerebras-a, Univerziteta za veštačku inteligenciju Mohamed bin Zayed i podružnice tehnološkog konglomerata G42 iz Abu Dabija pod nazivom Inception, koji se fokusira na AI.

Grupa je trenirala Jais model na Cerebras-ovom superkompjuteru zvanom Condor Galaxy. Ove godine Cerebras je objavio da je prodao tri takve jedinice G42, pri čemu bi prvi trebalo da stigne ove godine, a preostale jedinice će biti isporučene 2024.

Izvor: Reuters

Facebook komentari:
Računari i Galaksija
Tagovi: ,