Računari i Galaksija

Uber od Volvoa kupuje autonomna vozila

Kompanija Uber je u ponedeljak objavila da je sklopila sporazum o kupovini desetina hiljada SUV vozila Volvo XC90, posebno prilagođenih za autonomnu vožnju, u periodu od 2019. do 2021. Trenutno, Uberova “najbolja procena” je da će kupiti oko 24.000 vozila, ali to zavisi od mnogo različitih faktora, kaže Jeff Miller, šef Auto Alliances u Uberu. Na 24.000 vozila, kupoprodajni ugovor mogao bi biti procenjen na preko 1,9 milijardi dolara.

PCPress.rs Image

Uber namerava da kupi osnovnu verziju hibridnog XC90, model koji je deo njegove saradnje sa kompanijom Volvo od 2015. godine. Modeli će imati senzore i radar koji je već instaliran, a Uber će potom morati da troši dodatni novac za instaliranje krova kamere i LiDAR opreme, kao i računara u prtljažniku za obradu vizuelnih podataka i napajanje softvera koji kontroliše vozilo. Ključ za ugovor, kaže Uber, jeste da je njihov odnos sa Volvo kompanijom fleksibilan. Dok je 24.000 vozila Uberova procena sada, taj broj bi mogao da se poveća u zavisnosti od toga kako se regulatorno okruženje ili tehnologija menja. Ukoliko bi se ubrzalo njegovo poslovanje, Uber želi da ostavi mogućnost da naruči više, samim tim ne želi da se vezuje strogim okvirima.

Pročitajte i:  Misteriozni nestanak fajlova – Google potvrdio problem

Uberov konkurent Waymo, Google-ova ćerka kompanija koja se bavi autonomnim automobilima, trenutno ima partnerstvo sa Fiat Chryslerom za snabdevanje oko 600 minibuseva, iako je više ugovora u razmatranju. Za Uber, Miller je rekao da kompanija planira agresivno pokretanje i “nije zadovoljna” samo kupovinom nekoliko stotina odjednom.

Izvor: Forbes

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , , ,