BIZIT plus

Uber trpi gubitke u drugom kvartalu 2018. godine

Kompanija Uber ostvarila je prihod od 2.8 milijardi dolara u drugom kvartalu 2018, ali je na kraju izgubila 891 miliona dolara zahvaljujući rastu troškova. Uber, koji se nalazi u privatnom vlasništvu, ali bira da svoje kvartalne prihode dostavlja investitorima i javnosti, uporno pokušava da se proširi na svetskom nivou. Nivo troškova ove firme se smanjio u odnosu na isto vreme prošle godine, kada je firma izgubila skoro 1,1 milijardu dolara. Međutim, ovo je veliki pad u odnosu na prethodni kvartal, kada je kompanija ostvarila profit zahvaljujući odluci da proda svoj biznis u jugoistočnoj Aziji i Rusiji lokalnim rivalima.

PCPress.rs Image

Uber planira prvu javnu ponudu, odnosno planira da ponudi akcije firme na berzi prvi put u drugoj polovini 2019. godine, naveo je CEO Ubera Dara Khosrowshahi. Taj plan bi mogao da se zakomplikuje zbog Uberove navike da troši velike količine novca. Firma je izgubila 4,5 milijardi dolara prošle godine, i potrošila je ukupno 11 milijardi dolara od svog osnivanja 2009. godine. Uber idalje ima 7,3 milijarde dolara kod sebe, što mu daje prostora pre prve jave ponude.

Pročitajte i:  Uber zabeležio rast profita

Bloomberg je okarakterisao ove promene kao Khosrowshahijevo prihvatanje etosa „da rast dolazi ispred profita“. Nedavni gubici su bacili novo svetlo na neke od Uberovih skupljih projekata sklonih problemima. Za Uberov projekat „samovozećih“ automobila govori se da je izgubio skoro 200 miliona dolara kvartalno. Blumberg je primetio da investitori urgiraju da Uber odustane od toga.

Otkada je došao na čelo firme pre skoro godinu dana, Khosrowshahi je napravio korake u pravcu širenja kompanije. Ranije ove godine, Uber je preuzeo kompaniju za deljenje bicikala Jump, i sprema se da započne servis za deljenje električnih skutera.

Izvor: TheVerge

Facebook komentari: