BIZIT plus

Ubuntu 21.04 će po difoltu koristiti Wayland

Programeri Ubuntu-a napravili su od Wayland-a podrazumevanu sesiju u Ubuntu-u 17.10 (koja je bila prva verzija sistema koja je koristila GNOME Shell desktop).

PCPress.rs Image

Waylandu pružena nova prilika

Međutim, u to vreme stvari nisu bile savršene pa su programeri odlučili da se vrate na Xorg za sledeće izdanje. Ali sada kažu da su spremni da Waylandu pruže još jednu priliku: “Verujemo da je sada pravo vreme za ponovni pokušaj, trebalo bi da imamo dovoljno vremena pre sledećeg LTS-a kako bismo dobili odgovarajuće povratne informacije“. Ovo zvuči obećavajuće – Ubuntu je Golijat, kuda on vodi, drugi prate. Usvajanje Waylanda moglo bi predvoditi dolazak novih tehnologija poput Pipewire-a na Ubuntu desktop. Neće svi biti zadovoljni zbog ove promene, posebno korisnici Nvidije.

Srećom, Ubuntu će podrazumijevati Xorg na sistemima zasnovanim na Nvidiji za 21.04. Nadamo se da će podrška za Wayland Nvidia biti u boljem stanju do 2022. godine i sledeće izdanje Ubuntu-ove dugoročne podrške. Želite li da testirate trenutno stanje Ubuntu-ove podrške za Wayland? Samo se odjavite iz trenutne sesije, kliknite na „cog“ na ekranu za prijavljivanje i izaberite sesiju „Ubuntu on Wayland“. Tada se prijavite kao i obično! Ubuntu 21.04 će i dalje imati Xorg sesiju dostupnu sa ekrana za prijavu, pa ako Wayland zaista nije vaša stvar, lako je vratiti se nazad. Kao što je najavljeno ranije ove nedelje, Ubuntu 21.04 drži se GNOME 3.38, umesto da isporuči novo (iako u aktivnom razvoju) izdanje GNOME 40 – iako je Fedora najavila da će novi desktop isporučiti u sledećem izdanju.

Izvor: Omgubuntu

Facebook komentari: