Ubuntu 21.04 „Hirsute Hippo“ je ušao u javnu beta verziju

Predstojeće izdanje Ubuntu 21.04 sada je dostupno u beta verziji, pružajući korisnicima i testerima uvid u nove karakteristike pre konačnog izdanja.

PCPress.rs Image

Bez dramatičnih novih funkcija

Beta slike su snimak razvojne verzije i nisu namenjene opštoj upotrebi. Umesto toga, one su dizajnirane da pruže korisnicima priliku da vizuelizuju karakteristike predstojećeg izdanja, dok testeri istražuju i pokušavaju da pronađu bilo kakve nedoslednosti i lomove. Ako sve bude u redu, beta izdanje popularnog Linux distro-a sa otvorenim kodom, pratiće kandidat za izdanje 15. aprila, pre konačnog izdanja 22. aprila. Ubuntu 21.04 je redovno kratkoročno izdanje koje će biti podržano devet meseci. Uprkos uobičajenom mnoštvu ažuriranja, izdanje je prilično malo na show-stopping funkcijama.

Možda će biti najpoznatije po rešavanju dugotrajnog bezbednosnog problema koji je prvi put prijavljen pre više od jedne decenije, 2006. godine. Ubuntu obično koristi redovna izdanja da uvede nove funkcije za koje se nada da će se stabilizovati dok ne stigne sledeće dugoročno izdanje (LTS). Međutim, Ubuntuu 21.04 će upadljivo nedostajati nedavno pokrenuto GNOME 40 desktop okruženje, koje donosi nove tokove posla i prelazak na GTK4 toolkit. Umesto toga, Ubuntu 21.04 stiže sa Gnome 3.38 dok čeka da se veći GNOME ekosistem migrira na GTK4. Ubuntu 21.04 treba da pokreće stabilni kernel Linux 5.11, a glavna promena je podrazumevana upotreba Wailand servera za prikaz.

Izvor: Techradar

Facebook komentari:
Računari i Galaksija
Tagovi: