Ugašen najveći Darknet sajt sa kradenim kreditnim karticama

Najveći sajt na Darknet-u, koji je prodavao ukradene kreditne kartice, više nije aktivan. Interesantno je da on nije zatvoren policijskom akcijom, već su administratori (vlasnici) sajta odlučili da odu u penziju. Prema procenama, sajt UniCC je zahvaljujući prodaji ukradenih podataka sa kreditnih kartica, zaradio oko 358 miliona dolara (u Bitcoin, Litecoin, Ether i Dash kriptovalutama).

unicc

Anonimni vlasnici su se obratili „klijentima“ porukom na engleskom i ruskom jeziku u kojoj objašnjavaju da više nisu mladi i da zbog godina i zdravstvenog stanja nisu u mogućnosti da više vode ovaj sajt. UniCC se pojavio 2013. godine, a na njemu su se na dnevnom nivou nudile informacije o desetinama hiljada ukradenih kreditnih kartica. Kartice su kradene od trgovačkih lanaca, banaka i drugih finansijskih institucija. Njihova vrednost je bila u tome što su kupci mogli da ih koriste za kupovinu proizvoda ili poklona, koje bi kasnije preko legalnih sajtova prodavali za keš.

Ovo nije prva velika prodavnica na Darknet-u koja je dobrovoljno prestala da funkcioniše u nekoliko poslednjih meseci. Prvo je, u oktobru prošle godine, White House Market, objavio da prestaje sa radom, a za njim su sledili Cannazon (u novembru) i Torrez (tokom proteklih praznika). Ovaj poslednji sajt je bio jedan od najvećih sajtova za prodaju droge, hakerskih usluga i kriminalnih servisa i na dnevnom nivou je vlasnicima donosio zaradu od oko 100.000 dolara.

Policija je zatečena ovakvim razvojem događaja i ima pomešana osećanja u vezi toga. S jedne strane, drago im je da se smanjuje broj online prodavnica na kojima se trgovalo ilegalnim stvarima i uslugama, a s druge strane ostaje žal jer nisu u mogućnosti da vlasnike tih prodavnica uhapse i osude zbog enormne dobiti ostvarene kriminalnim aktivnostima.

Izvor: BBC

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , ,