Uhapšen zahvaljujući tehnologiji za prepoznavanje lica

Jedan kineski građanin uhapšen je zbog pronevere novca, a pošto je identifikovan uz pomoć tehnologije za prepoznavanje lica.

PCPress.rs Image

Kao što smo već pisali, kineska policija ima novo oruđe u borbi protiv neposlušnih građana, a u obliku naočara koje u svom sklopu imaju tehnologiju za prepoznavanje lica. Pametne naočare koje podržavaju tehnologiju za prepoznavanje lica testiraju se od početka februara, a prethodno su isprobane samo na železničkim stanicama u Zhengzhou, a policija je, navodno, do 8. februara zahvaljujući ovoj tehnologiji uhapsila sedmoro osumnjičenih za ozbiljna krivična dela, te identifikovala 26 putnika koji su koristili lažna dokumenta. Pored pametnih naočara, tehnologiju za prepoznavanje lica koriste i sigurnosne kamere, koje su bile glavno oruđe prilikom pomenutog hapšenja, koje se dogodilo na muzičkom koncertu u gradu Nanchang.

Kako kažu iz policije, osumnjičeni je bio iznenađen kada su mu policajci prišli, budući da se, kako sam kaže, osećao sigurno među 50 hiljada drugih posetilaca koncerta, te da je mislio da je nemoguće da bude primećen i identifikovan. Pošto je već osumnjičen za krivično delo, muškarac se već nalazio u online bazi kineske policije, pa su ga kamere na osnovu toga i identifikovale.

Pročitajte i:  Američka sajber agencija optužuje ruske hakere za napad na vladine mejlove   

PCPress.rs Image

Procenjuje se da će Kina do 2020. godine imati više od 600 miliona CCTV kamera, što će dodatno uticati na slobodu građana u zemlji koja već mnogo ulaže u tehnologije za praćenje i identifikovanje.

Izvor: The Verge

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , , , , , ,