BIZIT plus

Ukraden pun kamion grafičkih karti

Prema navodima EVGA, jednog od primarnih Nvidia proizvođača, u Kaliforniji je ukradena celokupna isporuka grafičkih karti iz RTX 30 serije. Kamion koji je prevozio grafičke karte opljačkan je na putu iz fabrike do distributivnog centra. To je još jedan dokaz koliko su grafičke karte danas postale vredna roba.

grafičke karte

Ne samo što je nedostatak čipova izazvan pandemijom doveo do smanjenja proizvodnje, već je i njihova cena porasla i zbog rudarenja kripto valuta. Kupovina ozbiljnije grafičke karte danas je prava noćna mora, jer je postala uobičajena situacija da se prave liste čekanja, a na isporuku se čeka i po nekoliko meseci. Očigledno je sve ovo uticalo da neko dobije dovoljno veliki motiv da ukrade pun kamion grafičkih karti.

Međutim, za eventualne kupce ovih ukradenih grafičkih karti izdato je saopštenje da su sve one označene po serijskom broju. Ako bi kupac takve karte pokušao da je registruje, ona neće raditi. Problem za proizvođača je što za upotrebu nije neophodno njihovo registrovanje. Opet, ako bi neko kupio neku od ukradenih grafičkih karti, on ne mora da zna njeno poreklo, koje će verovatno saznati tek ako pokuša da je registruje.

Pročitajte i:  Nvidia grafičke kartice pokrenule AI revoluciju  

Vrednost pojedinačnih ukradenih grafičkih karti kreće se između 330 i 2.000 dolara. Međutim, preprodavci ih prodaju po znatno višoj ceni, upravo zbog velike potražnje i male ponude, pa najjeftiniji modeli dostižu cenu i do 600 dolara (što je skoro duplo više od preporučene prodajne cene).

Izvor: Kotaku

Facebook komentari: