Top50 Glas publike

Tesla povlači 12000 vozila zbog greške u softveru

Prema najnovijem saznanju Rojtersa, Tesla iz prodaje povlači oko 12 000 vozila, prodatih od 2017. godine, zbog softverske greške koja može prouzrokovati lažne signale za opasnost od sudara ili neočekivanu aktivaciju sistema za kočenje.

PCPress.rs Image

Lažna upozorenja na sudar

Kalifornijski proizvođač automobila, objavio je da je nakon ažuriranja komunikacionog softvera Full-Self Driving (Beta), za vozila sa ograničenom ranom verzijom 10.3, kompanija primila izveštaje o slučajnom aktiviranju opcije “sistem za kočenje u slučaju nužde”.

NHTSA (National Highway Traffic Safety Administration) objavila je da je Tesla deinstalirao FSD 10.3, a potpom ažurirao verziju 10.3.1. za vozila koja su pogođena ovim problemom. Agencija planira da obavi razgovor sa Teslom, kako bi se u budućnosti ovakve greške predupredile.

Iz kompanije Tesla, objasnili su da je problem nastao usled prekida komunikacije između dva ugrađena čipa, što je izazvalo problem koji može rezultirati “detekcijom negativne brzine objekta u prisustvu drugih vozila”. Kada se sistem za automatsko kočenje u toku vožnje neočekivano aktivira, rizik od sudara se povećava.

Nakon izveštaja od 24. oktobra, Tesla je otkazao ažuriranja za vozila koja nisu instalirala FSD 10.3 i onemogućio FCW i AEB na pogođenim vozilima. 25. oktobra je primenio bežično ažuriranje i ponovo omogućio FCW i AEB funkcije na vozilima sa ažuriranjem.

Nakon svega ovoga, kompanija je 29. oktobra izjavila da je 99,8% vozila- osim njih 17- instaliralo ažuriranja i da nikakve dalje akcije nisu potrebne.

NHTSA je u avgustu započela bezbednosno ispitivanje Teslinog autopilot-sistema na 765,000 američkih vozila, nakon serije sudara Teslinih modela i vozila hitne pomoći. Takođe je, povodom drugih problema, izrazila zabrinutost zbog potencijalnih novih prijavljivanja bezbednosnih problema od strane vozača.

Izvor: Reuters, ANC 24/7

 

Facebook komentari:
SBB