BIZIT plus

Ukradeni zdravstveni podaci milion Amerikanaca

Napadom na IBM hakeri su ukrali preko milion zdravstvenih podataka Amerikanaca.

PCPress.rs Image

Hakerskim napadom na prenos podataka MOVEit kojim upravlja IBM ukradeno je milion osetljivih medicinskih i zdravstvenih podataka. U petak je zvanično potvrđeno od strane Odeljenja za politiku i finansiranje zdravstvene zaštite u Koloradu da je sistem hakovan.

U obaveštenju istaknuto je da su podaci kompromitovani upravo kroz aplikaciju MOVEit koju IBM koristi za premeštanje HCPF datoteka sa podacima. Za sada ovaj napad nije uticao na državne podatke Kolorada ali moguće je očekivati takav napad.

Podaci koji su ukradeni sadrže imena pacijenata, datum rođenja, kućne adrese, brojeve socijalnog osiguranja i brojeve medicinskih kartona, informacije o troškovima lečenja, laboratorijske rezultate i lekove kao i informacije o zdravstvenom osiguranju. Ovim napadom pogođeno je oko četiri miliona pacijenata.

Kolorado je nedelju dana ranije objavio da je Odeljenje za visoko obrazovanje bilo izloženo hakerskom napadu u kojem su ukradeni podaci sakupljani u poslednjih 16 godina. Državni univerzitet u Koloradu je takođe potvrdio da je bio žrtva hakerskog napada.

Pročitajte i:  Microsoft i IBM objavili izvorni kod MS-DOS-a 4.00 pod „open source“ licencom

Izvor: techcrunch.com

Facebook komentari:
Računari i Galaksija
Tagovi: ,