BIZIT plus

Ukrajina planira premeštanje strogo poverljivih podatka

Ruske snage mogle bi da ugroze podatke Ukrajne.

PCPress.rs Image

 

Premeštanje podataka i servera

Strahovanje da bi Rusija mogla ukrasti strogo poverljiva vladina dokumenta navela je ukrajinske vlasti da istraže potencijalno premeštanje njenih podataka i servera u drugu zemlju, prema izveštaju Reuters-a. Iako je prvobitni plan još uvek da se zaštiti IT infrastruktura zemlje, premeštanje najosetljivijih podataka na drugu lokaciju je održiv plan B, rekao je Victor Zhora, zamenik šefa ukrajinske službe za zaštitu informacija.

Ukrajina se već suočila sa nizom agresivnih sajber napada iz susedne nacije, uključujući prošlomesečni prodor u njene vojne i energetske mreže. Rusija je takođe pokušala da se umeša u ukrajinske predsedničke izbore 2014.godine i redovno pokreće napade na električnu mrežu Ukrajine, što dovodi do prekida rada koji traje danima.

Ukrajinska vlada je preduzela korak iz predostrožnosti i migrirala svoje kompjuterske sisteme u Kijev 2014. godine nakon ruske okupacije Krima. Ukrajinski sajber timovi razvili su planove za onesposobljavanje infrastrukture i prenos rezervnih kopija ako njene mreže budu ugrožene, rekao je Zhora.

Pročitajte i:  Microsoft optužio Rusiju za novi hakerski napad

Ali činjenica da su najosetljiviji podaci Ukrajine centralizovani u Kijevu predstavlja problem ako ruska vojska zauzme prestonicu. Ruske trupe okružuju Kijev, a stručnjaci procenjuju da bi mogli da napadnu grad za nekoliko dana. Ukrajina već premešta neke osetljive podatke i servere u udaljena područja, van dometa Rusije.

Ukrajina nije objavila detalje o tome gde bi mogla da pokuša da premesti svoje osetljive vladine podatke, ali bi njihovo prebacivanje na savezničku naciju moglo da obezbedi više od fizičke udaljenosti od ruske vojske.

Prema izveštaju Reuters-a, sajber napadi na navedene podatke, ako su sačuvani unutar granica savezničke nacije, mogli da pokrenu klauzulu o kolektivnoj odbrani NATO-a, koja zahteva da sve zemlje članice reaguju ako je jedna napadnuta.

Za sada, ukrajinski parlament još uvek mora da stavi svoj pečat pre nego što osetljivi podaci nacije budu premešteni.

Izvor: Engadget

Facebook komentari: