Ukrasite svoj PC

Kada neko pomene ime Noctua, svi automatski pomisle na najbolji vazdušni kuler ili ventilator. To jesu dve discipline u kojima se austrijska kompanija ističe, ali nisu jedine u kojima učestvuje. Sada su nam poslali dodatke koji će učiniti vaš računar zanimljivijim.

PCPress.rs Image
Noctua NA-SEC1, raznobojni chromax produžni kablovi, za sve one momente kada je konektor na ploči tako blizu, a tako daleko

Ukrašavanje PC‑ja postala je interesantna aktivnost od kada su proizvođači počeli da nude kućišta s providnim bočnim stranicama. Do tada, zaista nije bilo previše bitno šta se nalazi unutra. Štaviše, malo koje staro kućište je imalo neki posebno osmišljen protok vazduha, a dodatne opreme bilo je vrlo malo. Sve je počelo sramežljivo s ponekim dodatnim ventilatorom ili poboljšanim kulerom. Kako su komponente postale sve atraktivnije, a kućišta bolje osmišljena, tako smo počeli od većih detalja da se usmeravamo ka najsitnijim pojedinostima. Postalo je bitno koje su boje SATA kablovi i da li se slažu tematski s kablovima napajanja. Bilo kako bilo, Noctua prati te trendove i svesna je da morate biti aktuelni, čak i kod sitnica. A kao što svi znamo, one su veoma bitne pa ćemo ih predstaviti redom, od univerzalnih do prilično specijalizovanih.

Sitnice koje ostavljaju utisak

Noctua NA‑SYC1 pakovanje sadrži tri Y‑račve za 4‑pinske konektore namenjene ventilatorima i služi da duplirate broj dostupnih konektora. Dakle, s jednim pakovanjem dobijate ukupno šest 4‑pinskih konektora, odnosno tri dodatna. Činjenica da se radi o proizvodima iz Chromax serije znači da su ove račve dostupne u šest boja. Kao i kod svega s Noctua logotipom, pažnja posvećena detaljima je impresivna. Iako se radi o najobičnijim kablićima, oni su zaštićeni gumenom oblogom koja je u zavisnosti od verzije, plava, crvena, crna…

Noctua NA‑SEC1 je produžni kablić za 4‑pinski konektor. Svi smo bili u iritirajućoj situaciji da nam je kabl ventilatora previše kratak i ne može da dohvati konektor matične ploče. Štaviše, to se obično desi kada pokušamo da izvedemo neku egzibiciju kako bi taj kabl sakrili. Taman se provuče kroz neke kreativne otvore i onda nedostaje koji centimetar do konektora na ploči. Opcija jedan je da nađete potpuno novu rutu za kabl, a druga da iskoristite jedan od četiri produžna kabla iz NA‑SEC1 pakovanja. Mi biramo potonji, posebno kada znamo da dolazi u šest različitih boja kao pripadnik Chromax serije proizvoda.

PCPress.rs Image
Noctua NA-HC1 i NA HC2, metalni poklopci za NH-U12S sa raznobojnim dodacima

Noctua NA‑SAC5 će spasiti sve one koji ili imaju previše ventilatora ili nemaju dovoljno konektora na matičnoj ploči. Reč je o adapteru koji svaki naponski SATA priključak pretvara u 4‑pinski priključak za ventilator. Svako iole moderno napajanje ionako ima višak ovih konektora, pa ovakav adapter predstavlja praktično i pristupačno rešenje. Naša zamerka je što samo jedan stiže u pakovanju i što nema izbora boja, ali je u standardnoj boji ovaj adapter crn, uz veoma visok kvalitet izrade, pa će se lako uklopiti.

Povezani ventilatori

Noctua NA‑SAV3 i NA‑SAV4 su dva slična dodatka i služe da zamene klasično fiksiranje ventilatora putem šrafova. Umesto krute veze koju predstavljaju šrafovi, Noctua nudi daleko bolju alternativu u vidu gumenih nosača ventilatora koji kompletno eliminišu vibracije. Razlike se ogledaju u tome što se SAV3 završava pljosnatom „glavom“ (kao ekser), dok SAV4 ima „drškicu“ s druge strane. Svi nosači su tradicionalne „Noctua braon“ boje koja neće leći baš svakom, ali je ta boja proslavila kompaniju i verujemo da je Noctua nikada neće promeniti.

PCPress.rs Image
Noctua NA-HC3 i NA HC4, metalni poklopci za NH-D15 kulere, za drugačiji izgled rashladnog CPU sistema

Noctua NA‑FC1 je kontroler za ventilatore. Vrlo je jednostavan i nije reč o nekom glomaznom modelu namenjenom za prednju stranu kućišta. To je kontroler koji se smešta u kućište i omogućava kontrolu do tri ventilatora. Kontrola se obavlja putem potenciometra, a uređaj ima dva LED‑a koji daju indikaciju o radu i trenutnom intenzitetu. Pored klasičnog podešavanja, postoji i No Stop funkcija koja osigurava da nijedan ventilator ne stane ukoliko mu se obori napon ispod granice rada. Zapravo, sam kontroler neće dozvoliti da se to desi, pa čak i ukoliko previše smanjite potenciometar, nećete zaustaviti rad ventilatora. Pored kontrolera i neophodnih dodataka isporučuje se i produžni kabl.

PCPress.rs Image
Noctua NA-SYC1, Y račve koje dupliraju broj dostupnih pinova za povezivanje

Noctua NA‑HC1 i NA‑HC2 su metalni poklopci za Noctua NH‑U12S kulere (nekoliko verzija s različitim sufiksima, ali je to u suštini isti kuler). NA‑HC1 su crne ili bele boje, izrađeni od metala. NA‑HC2 je nešto drugačiji i ima proreze ispod kojih mogu da se postave papiri drugih boja poput kolaža, kako bi se dobio raznobojni efekat. Kao i kod ostalih Chromax proizvoda, na raspolaganju je šest boja. Reč je čisto o estetskim dodacima koji nemaju nikakvu funkcionalnost, ali čine kuler elegantnijim skrivajući uglačane metalne površine.

PCPress.rs Image
Noctua NA-SAC5, adapter za pretvaranje SATA u 4-pinski konektor za ventilator i Noctua NA-FC1, interni kontroler za regulaciju brzine ventilatora u prednjem planu

Noctua NA‑HC3 i NA‑HC4 imaju potpuno istu funkciju i predstavljaju praktično iste proizvode kao i NA‑HC1 i NA‑HC2, s tim što su namenjeni većim Noctua NH‑D15 kulerima koji poseduju dva „tornja“ i kao takvi zahtevaju dvostruko više poklopaca. Sistem je isti, tako da imate opciju između crnih ili belih dodataka ili crnog s dodatnom opcijom promene boja u formi NA‑GH4. Šta ćete odabrati, stvar je ukusa, ali nam se najviše dopala kompletno crna verzija NA‑HC3 paketa.

Sitnice život znače i mogu doneti mnogo zadovoljstva kada znate da ste svaki deo uklopili do poslednjeg detalja. Naravno, zadovoljstvo je utoliko bolje ukoliko neko primeti vaš trud. Ako poznajete nekoga ko voli i neguje svoj PC, a uz to možda ima i neki Noctua deo, možda smo vam upravo rešili misteriju poklona za praznični period. Ako ne, uvek možete sebe da počastite nekom sitnicom koja će vam izmamiti osmeh na lice.

www.noctua.at

(Objaljeno u PC#250)

Facebook komentari: