BIZIT plus

Ulaznica za Skylake žurku

Kada Intel predstavi novu generaciju procesora, partneri odmah zatrpaju novinare najnovijim i najskupljim modelima. Pošto se prašina slegne, konačno dobijemo priliku da isprobamo i poneki koji ne košta „sve pare ovog sveta“. Ovoga puta to je Gigabyte GA‑B250‑HD3P.

PCPress.rs ImageIntel B250 čipset pravi je primer jeftine ulaznice u svet aktuelnog hardvera ovog američkog giganta. Iako nas marketing bombarduje time kako mnogo propuštamo u odnosu na atraktivne Z270 ploče, realno nije tako. Većina korisnika, čak i kada kupi matičnu ploču s najskupljim čipsetom, koristi i dalje isključivo one mogućnosti kojima raspolaže i jeftinija ploča sa standardnijim skupom čipova, jer malo ko od nas zaista ima osam hard‑diskova, dva M.2 SSD‑a, tri grafičke kartice, dve nezavisne mrežne konekcije i ko zna šta još.

Uštede na pravom mestu

Gigabyte GA‑B250‑HD3P je ploča koja zaista nudi sve što bi prosečnom korisniku moglo da zatreba, pa čak i ponešto više. Ploča, doduše, izgleda prilično obično: ATX model koji nije pretrpan konektorima i slotovima, ali je zato i cena pristupačna. Oko LGA1151 ležišta za procesor nalazi se šestofazna naponska jedinica solidnog kvaliteta. Kroz povećanje BCLK‑a moguće je ostvariti izvesni overklok, ali ne kao kada imate i otključan množilac. Četiri DIMM slota s podrškom za DDR4 memorijske module podržavaju maksimalni kapacitet od 64 GB i frekvenciju do 2400 MHz.

Ploča je opremljena s tri PCIe slota pune veličine, s tim što samo prvi može da radi u x16 režimu, dok su druga dva ograničena na x4 i x1. PCIe x4 slot deli svoj protok sa M.2 slotom, tako da ne računajte na njega ukoliko imate M.2 uređaj. Tu su i dva PCIe x1 slota, kao i jedan stari PCI. Gigabyte GA‑B250‑HD3P raspolaže sa čak osam SATA 6 Gbps konektora, što nije uobičajeno ni za Z270 matične ploče. Da sve bude zanimljivije, dva su postavljena tako da formiraju SATA Express 16 Gbps priključak, pa ih ne možete koristiti pojedinačno, što je ograničenje čipseta. Ipak, ostaje šest priključaka za uređaje za skladištenje podataka, što je i dalje impresivno za budžetski orijentisanu ploču.

Manje uštede mogu da se primete na zvučnoj komponenti. Umesto odličnih ALC1150 ili ALC S1220A ugrađen je slabiji Realtek‑ov ALC892 čip. Tu je i manji broj kvalitetnih Nippon Chemi‑Con kondenzatora koji se koriste u audio‑komponentama, kao i EMI zaštita. Zadnji panel je sjajan: korisniku je na raspolaganju ukupno osam USB konektora, što je jedan od najvećih aduta ovog modela. Pohvalićemo to što su ugrađeni USB 3.1 Type‑A i Type‑C priključci zahvaljujući dodatnom kontroleru koji nadoknađuje nedostatak Intel B250 čipseta. Reč je o ASMedia 2142 USB 3.1 kontroleru koji je znatno brži od uobičajenih čipova. U stanju je da obezbedi protok do 16 Gb/s zahvaljujući tome što se oslanja na PCIe x2 3.0. Dopada nam se to što je Gigabyte ugradio LED osvetljenje koje služi za indikaciju problema, kako biste imali predstavu šta se dešava ako se sistem ne podiže.

Dobar kandidat

Gigabyte GA‑B250‑HD3P je standardna ploča zasnovana na jeftinijem čipsetu. Briljira po nekoliko aspekata, što je čini natprosečno dobrim izborom. Među tim funkcijama nalaze se odličan UEFI BIOS sa overklok mogućnostima, sjajan panel s konektorima, dodatni SATA konektori i podrška za CrossFire. Sve to dolazi uz kvalitet na kojem mogu da pozavide i pripadnici više klase, što ovoj ploči garantuje uspeh na domaćem i bilo kom drugom tržištu.

Gigabyte GA-B250-HD3P
Format ploče ATX
CPU/čipset LGA1151/Intel B250
Broj memorijskih podnožja 4×DIMM DDR4 2400
Slotovi za proširenje 1×PCIe 3.0 x16, 1×PCIe 3.0 x4, 2×PCIe 3.0 x1, 1×PCI
SATA/ATA i broj priključaka 6×SATA 6 Gbps, 1×M.2 32 Gbps
Audio/mrežni kontroler Realtek ALC892 8.1 / 1×Intel l219V
Zadnji panel 1×PS/2, 2×USB 3.1 Gen 2, 4×USB 3.1 Gen 1, 2×USB 2.0, LAN, 6×3,5 mm audio, DVI, D-SUB, HDMI
Cena 12.990 dinara

www.gigabyte.rs

(Objavljeno u PC#245)

Facebook komentari: