Uloga društvenih mreža u rušenju diktatora

PCPress.rs ImageHosni Mubarak, bivši egipatski predsednik, “ne bi podneo ostavku da veliku ulogu u njegovom svrgavanju nisu odigrali sajtovi za društveno umrežavanje”, tvrde mnogi analitičari i aktivni učesnici protesta. Posle osamnaest dana masovnih protesta i upornog odbijanja da podnese ostavku na mesto predsednika posle trideset godina vladavine, Mubarak je u petak predao ovlašćenja vojnom vrhu zemlje.

Za vreme protesta, vlada je isključila internet u celoj zemlji. Po rečima Breda Šimina, glavnog analitičara kompanije Current Analysis, “ne bi došlo do pada režima da nije premošćen pristup internetu. Režim je na taj način želeo da umanji obim događanja na protestima, ali to nije uspelo i Mubarak je na kraju podneo ostavku.” Protivnici bivšeg režima su se posebno okrenuli aktivnostima na mreži Facebook. U aprilu 2008., jedan aktivista otvorio je profil podrške radnicima koji su štrajkovali i u kratkom roku skupio preko šezdeset hiljada simpatizera. Takvi profili nisu služili samo za pridobijanje simpatija, već su aktivisti podstakli simpatizere na pokret, stalnim ohrabrivanjem i uveravanjem da se “bore za pravu stvar”.

Pročitajte i:  Reklame za "AI devojke" preplavile društvene mreže

Predsednik Amerike Barak Obama pohvalio je angažovanje Egipćana na mrežama Facebook i Twitter jer su “koristili svoju kreativnost, tehnologiju i talenat u apelu za vladom koja će ostvariti njihove nade umesto strahova”. Da sve bude interesantnije, Egipćani su delimično usvojili model Obamine predsedničke kampanje 2008, u kojoj su neprocenjivu ulogu imale upravo mreže Facebook i Twitter, kao i YouTube.

Izvor: ComputerWorld

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: ,