Ultimativna pretraga: Excel funkcija XLOOKUP

Verovatno najpopularnija Excel funkcija za pretraživanje opsega zove se VLOOKUP. Ona, na osnovu tražene vrednosti, vrši pretraživanje prve kolone zadatog opsega, te vraća vrednost koja se nalazi u nekoj od njegovih kolona. Ipak, i ona ima svojih nedostataka. Zbog toga je uvedena funkcija XLOOKUP koja može da zameni VLOOKUP, ali i funkcije HLOOKUP ili LOOKUP…

Sintaksa funkcije XLOOKUP je sledeća:

XLOOKUP (<vrednost>;<opseg pretrage>;<opseg rezultata>; [<vrednost ako nema rezultata>]; [<mod poređenja>];[<mod pretrage>])

Prvi argument je vrednost koju tražimo, a zatim navodimo opseg pretrage i opseg rezultata. Prvi opcioni argument je izraz ili vrednost koja se prikazuje ukoliko funkcija XLOOKUP ništa ne pronađe. Zatim, slično kao u funkciji XMATCH navodimo mod poređenja. Podrazumevanja vrednost je 0 (Exact Match), -1 navodimo ako želimo tačno poklapanje ili nižu vrednost, a +1 za tačno poklapanje ili višu vrednost. Ako navedemo vrednost 2 pretraga se vrši upotrebom džoker znakova. Mod pretrage, koji je takođe opcioni argument, može da bude +1 za pretragu od početka (podrazumevana vrednost), -1 za pretragu od kraja, 2 za binarnu pretragu (rastući redosled) i -2 za binarnu pretragu (opadajući redosled). Binarna pretraga podrazumeva da je kolona koja se pretražuje sortirana.

Pročitajte i:  Serije podataka u Excel grafikonima

Kako se koristi funkcija XLOOKUP? Ako želimo da pronađemo artikal sa šifrom 3, u opsegu koji pripada kolona A, a zatim da vratimo njegov naziv iz opsega koji se nalazi u koloni B, napisaćemo sledeći izraz:

=XLOOKUP(3;A3:A10;B3:B10;”Artikal nije pronađen”;0;1)

Ukoliko Excel ne pronađe rezultat u ćeliji će se pojaviti tekst „Artikal nije pronađen“.

Koliko košta prvi pronađeni čips? Pretragu vršimo pomoću izraza:

=XLOOKUP(“*ČIPS*”;B3:B10;E3:E10;;2)

U funkciji smo, kao kriterijum pretrage, naveli „*ČIPS*“ što označava bilo koji tekst koji u sebi sadrži reč „ČIPS“. Pretragu vršimo u opsegu B3:B10 gde se nalaze nazivi artikala, a rezultat se vraća iz opsega E3:E10 gde se nalaze cene artikala.

Koliko košta poslednji „FRUVITA“ artikal? Vrednost pronalazimo pomoću formule:

=XLOOKUP(“FRUVITA”;D3:D10;E3:E10;;0;-1)

Proizvođača sa nazivom „FRUVITA“ tražimo u koloni D, a rezultat vraćamo iz kolone E. Pošto tražimo poslednji artikal smer pretrage je od poslednjeg ka prvom, što smo naznačili navođenjem vrednosti -1 kod poslednjeg argumenta.

PCPress.rs Image

Pretragu vrednosti moguće je izvršiti i uz upotrebu više kriterijuma. Pomoću sledećeg iskaza pronalazimo prvi artikal koji pripada klasifikaciji „VOĆNI SOKOVI“, a proizvođač je „FRUVITA“.

Pročitajte i:  Čemu služe Excel teme?

=XLOOKUP(1;(C3:C10=”VOĆNI SOKOVI”)*(D3:D10=”FRUVITA”);B3:B10)

PCPress.rs Image
Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *